Ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλίξ, πρόκειται να ενημερώσει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας, για το περιεχόμενο των συνομιλιών με την ιρακινή αντιπροσωπεία στη Βιέννη, αναφορικά με την επιστροφή των επιθεωρητών στη Βαγδάτη για τον έλεγχο του ιρακινού οπλοστασίου.
Οπως μετέδωσαν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Μπλίξ αναμένεται να δεχθεί έντονες πιέσεις από τους Αμερικανούς διπλωμάτες, να μην στείλει τους επιθεωρητές στο Ιράκ πριν την έκδοση νέας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας εναντίον της Βαγδάτης.
Διπλωματικές πηγές στα Ηνωμένα Εθνη εκτιμούν πάντως, ότι, εάν και ο Μπλίξ έχει δηλώσει έτοιμος να επιστρέψει με τους επιθεωρητές στη Βαγδάτη, έως τα μέσα του μήνα, είναι πολύ δύσκολο μέχρι τότε να έχει εκδοθεί νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράκ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν άλλωστε καταστήσει σαφές, ότι, δεν επιθυμούν την επιστροφή των επιθεωρητών στη Βαγδάτη, πριν το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει μία νέα σκληρή απόφαση κατά του Ιράκ. «Ο Σαντάμ πρέπει να αφοπλισθεί. Τελεία και παύλα. Εάν δεν το κάνει αυτό, η άσκηση βίας θα είναι αναπόφευκτη», τόνισε κατηγορηματικά ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους, που εξασφάλισε χθες την υποστήριξη των ηγετών του Κογκρέσου και της Βουλής των Αντιπροσώπων, γεγονός που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.
Τόσο οι Ρεπουμπλικανοί όσο και οι Δημοκρατικοί ηγέτες στη Βουλή των Αντιπροσώπων δήλωσαν, ότι, υποστηρίζουν το νομοσχέδιο που εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο Μπους να αναλάβει στρατιωτική δράση, εάν η Βαγδάτη δεν συμμορφωθεί πλήρως με όλα τα αιτήματα των επιθεωρητών όπλων.
«Ο πλήρης σεβασμός όλων των απαιτήσεων του ΟΗΕ είναι η μόνη επιλογή, και ο χρόνος που απομένει για να γίνει η επιλογή αυτή είναι περιορισμένος», τόνισε ο πρόεδρος Μπούς. Οι δηλώσεις του αυτές, έγιναν στον Λευκό Οίκο, παρουσία αξιωματούχων του Κογκρέσου και μετά την εξασφάλιση της σύμφωνης γνώμης της Βουλής των Αντιπροσώπων, για το κείμενο μιας απόφασης που θα δίνει την εξουσία για χρήση στρατιωτικής βίας κατα του Ιράκ εάν καταστεί αναγκαίο.
«Ο ιρακινός λαός θα είναι ο πρώτος που θα επωφεληθεί από την ικανοποίηση των απαιτήσεων της διεθνούς κοινότητας. Οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες θα εργαστούν για να βοηθήσουν τον ιρακινό λαό να σχηματίσει μια σωστή κυβέρνηση σε μια ενωμένη χώρα», δήλωσε τέλος ο Μπους.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, δεν έχει ακόμη συναντηθεί με τους ηγέτες της Γερουσίας. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν, ότι τα μέλη της Γερουσίας, που είναι πιο επιφυλακτικά, μπορεί να ζητήσουν ορισμένες αλλαγές στο νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα.
Γαλλία και η Γερμανία, οι οποίες αντιτίθενται στα αμερικανικά σχέδια, απέρριψαν πάντως τις προτάσεις της κυβέρνησης Μπους για τη θέσπιση νέου ψηφίσματος από τα Ηνωμένα Εθνη.
Ο Γερμανός καγκελλάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, που συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, στο Παρίσι, επανέλαβε ότι η θέση της χώρας του στο θέμα του Ιράκ δεν έχει αλλάξει. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Σιράκ δήλωσε πως αντιτίθεται στην περίπτωση «μίας και μόνης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα δίνει αυτομάτως τη δυνατότητα στρατιωτικής επέμβασης».
Η προσέγγιση της Γαλλίας και της Γερμανίας στο θέμα του Ιράκ είναι ίδια, πρόσθεσε ο Ζακ Σιράκ, ο οποίος πάντως έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να πει «ναι» σε στρατιωτική ενέργεια, εφ' όσον η Βαγδάτη παρεμποδίσει το έργο των επιθεωρητών, το οποίο θα πρέπει να έχει καθορισθεί με λεπτομέρειες από άλλη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.