Η παράλληλη πραγματικότητα της Β. Κορέας

Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011 10:54
UPD:11:08

A- A A+

«Ο σύντροφος Κιμ Γιονγκ-ιλ γεννήθηκε στο μυστικό στρατόπεδο του όρους Παεκτού, στις 16 Φεβρουαρίου 31 Τζούχε* (1942), σε μία ιστορική περίοδο κατά την οποία πραγματοποιείτο νέα πρόοδος στην κορεατική και την παγκόσμια επανάσταση», σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία του Κιμ που παρουσιάζεται στον επίσημο αγγλόφωνο διαδικτυακό τόπο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας.

Τα επίσημα βιβλία του βορειοκορεατικού καθεστώτος εμπλουτίζουν μάλιστα με μυθολογικού χαρακτήρα λεπτομέρειες την παραπάνω εκδοχή για τη γέννησή του.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, ο «Αγαπητός Ηγέτης» γεννήθηκε σε μία ξύλινη καλύβα στο όρος Παεκτού, ιερό βουνό της επανάστασης, στο μυστικό στρατόπεδο που έστησε ο πατέρας του και αποτελούσε την καρδιά της κορεατικής αντίστασης στην ιαπωνική κατοχή, ενώ ένα χελιδόνι προανήγγειλε τη γέννησή του, την οποία γιόρτασε ο ουρανός με ένα λαμπρό αστέρι και ένα διπλό ουράνιο τόξο.

Ένας τέλειος ηγέτης

Η ζωή του «Αγαπητού Ηγέτη» ήταν αψεγάδιαστη. Σύμφωνα με την κρατική προπαγάνδα, το επαναστατικό του πνεύμα ήταν εμφανές από το δημοτικό σχολείο. Από την τρυφερή αυτή ηλικία ηγείτο πορειών στα πεδία της μάχης όπου Κορεάτες αντάρτες μάχονταν εναντίον των Ιαπώνων κατακτητών. Στο γυμνάσιο μπορούσε να επισκευάσει φορτηγά και ηλεκτρικές μηχανές. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο Κιμ ιλ-Σουνγκ όπου μελέτησε τα μεγάλα έργα των κομμουνιστών διανοητών και την επαναστατική θεωρία του πατέρα του.

Διακρινόταν από μοναδική ευφυΐα, είχε συνθέσει έξι όπερες μέσα σε δύο χρόνια και είχε σχεδιάσει τα πιο διάσημα μνημεία της Πιονγκγιάνγκ, ενώ μπορούσε να πετάξει πολεμικό αεροσκάφος.

«Μοιράστηκε τη χαρά και τη λύπη του λαού του όλες τις στιγμές και μέσα από την αυθεντικά λαϊκή πολιτική, την καλοπροαίρετη πολιτική, έκανε τη χώρα του μια μεγάλη επαναστατική οικογένεια στην οποία όλος ο λαός είναι ενωμένος γύρω από το Κόμμα και τον ηγέτη. Έχει δείξει ακόμα ότι τον απασχολεί έντονα το να ζει ο κορεατικός λαός μια ζωή ευτυχισμένη, που αξίζει. Ακούραστα μέσα από επαναστατικές δραστηριότητες που συνεχίστηκαν για πάνω από 30 χρόνια έφερε μία νέα περίοδο ευημερίας του έθνους της Κορέας του Κιμ Ιλ-Σουνγκ (σ.σ. πατέρα του Κιμ Γιονγκ-ιλ και εθνοπατέρα της Βόρειας Κορέας)», αναφέρει η επίσημη βιογραφία του.

Ο «Αγαπητός Ηγέτης» με τα υπεράνθρωπα χαρακτηριστικά και την άπειρη καλοσύνη δεν θα μπορούσε ασφαλώς να πεθάνει σαν κοινός θνητός. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που διάβασε στην κορεατική τηλεόραση μαυροφορεμένη παρουσιάστρια που με δυσκολία συγκρατούσε τα δάκρυά της, ο Κιμ Γιονγκ-ιλ πέθανε στις 17 Δεκεμβρίου λόγω φυσικής και διανοητικής υπερκόπωσης. Αργότερα το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Β. Κορέας KCNA μετέδωσε ότι πέθανε από καρδιακή ανακοπή στις 8:30 τοπική ώρα μέσα σε τρένο με το οποίο ταξίδευε στο πλαίσιο μιας από τις συνεχείς περιοδείες του.

Ο θάνατος ενός τέτοιου ηγέτη δεν θα μπορούσε παρά να συγκλονίσει το βορειοκορεατικό λαό. Τηλεοπτικές εικόνες που μεταδόθηκαν ανά τον κόσμο έδειχναν Βορειοκορεάτες να κλαίνε γοερά, χτυπώντας απαρηγόρητοι τα χέρια τους στο έδαφος.

Εκφράζοντας τη συντριβή του βορειοκορεατικού λαού για το θάνατο του ηγέτη, το πρακτορείο αναφέρει: «Μόνο ο Κιμ Γιονγκ-ιλ έκανε τη ζωή του να λάμπει σαν το χιόνι. Δούλευε σκληρά μέρα και νύχτα, έχοντας άβολο ύπνο και τρώγοντας μπάλες ρυζιού. Σαν ένας άνδρας στη δεύτερη δεκαετία της ζωής του, ήταν ο πρώτος που χαιρετούσε την αυγή. Βλέποντας δακρυσμένοι την αφοσίωσή του, οι Κορεάτες του ζητούσαν να σταματήσει να κάνει ταξίδια σε χιονισμένους δρόμους μέσα στο κρύο και να κάθεται ξύπνιος όλη νύχτα. Ακούγοντάς τους, εκείνος έλεγε ότι ήταν ευχαρίστησή του και συνήθειά του, γι’αυτό συνέχιζε τα ταξίδια του παρά τους ισχυρούς ανέμους και τα χιόνια και περνούσε νύχτες γεμάτες ενθουσιασμό».

Η φύση πενθεί

Ίσως να μην πρέπει λοιπόν να προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι, σύμφωνα πάντα με το επίσημο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ακόμα και η φύση πένθησε το θάνατο του ηγέτη, όπως εξάλλου είχε γιορτάσει τη γέννησή του.

«Το πρωινό της 17ης Δεκεμβρίου, στρώματα πάγου έσπασαν στη λίμνη Τσον στο όρος Παεκτού, συνταράσσοντας τη λίμνη με ένα δυνατό θόρυβο… Η θερμοκρασία στο όρος Παεκτού εκείνη την ημέρα ήταν -22,4 βαθμοί Κελσίου και έπνεε ισχυρός άνεμος συνοδευόμενος από χιονοθύελλα ταχύτητας 18 μέτρων το δευτερόλεπτο. Η χιονοθύελλα ξαφνικά σταμάτησε από την αυγή της Τρίτης και μεγάλα σύννεφα εθεάθησαν στην κορυφή Χιανγκντό. Στις 8.05 ο ουρανός έγινε κόκκινος…. Η επιγραφή "Όρος Παεκτού, ιερό βουνό της επανάστασης. Κιμ Γιονγκ-ιλ" που ήταν χαραγμένη στο βουνό έλαμπε... Μία λάμψη εθεάθη στην κορυφή Γιονγκ ιλ για μισή ώρα από τις 16:50 στις 19 Δεκεμβρίου, όταν το έθνος ήταν συγκλονισμένο από τα νέα του θανάτου του ηγέτη... Θαύμα της φύσης παρατηρήθηκε επίσης στο άγαλμα του Προέδρου στο λόφο Τονγκχούνγκ. Γύρω στις 21:20 την Τρίτη ένας γερανός της Μαντζουρίας εθεάθη να πετάει γύρω από το άγαλμα τρεις φορές πριν σταθεί σε ένα δέντρο. Ο γερανός έμεινε εκεί για πολλή ώρα με το κεφάλι του γερμένο και πέταξε προς την Πιονγκγιάνγκ γύρω στις 22:00. Παρατηρώντας το θέαμα, ο διευθυντής του γραφείου του επαναστατικού μνημείου του Χαμχούνγκ και άλλοι αναφώνησαν ότι ακόμα και ο γερανός έμοιαζε να πενθεί το θάνατο του Κιμ Γιονγκ-ιλ..., χωρίς να μπορεί να τον ξεχάσει», διηγείται με λυρισμό το ειδησεογραφικό πρακτορείο στον αγγλόφωνο διαδικτυακό του τόπο.

Μια άλλη άποψη των πραγμάτων

Στην πραγματικότητα εκτός του «βασιλείου ερημίτη» τώρα, τα πράγματα εντός του «βασιλείου» φαντάζουν κάπως διαφορετικά.

Ξεκινώντας από τη γέννηση του «Αγαπητού Ηγέτη». Από σοβιετικά στοιχεία και φωτογραφίες προκύπτει ότι κατά πάσα πιθανότητα γεννήθηκε το 1941 στη Σιβηρία, κοντά στην πόλη Χαμπάροβσκ, όπου ο πατέρας του Κιμ Γιονγκ-Σουν και «Αιώνιος Ηγέτης» βρισκόταν εξόριστος και ηγείτο δύναμης ανταρτών που αποτελείτο από Κορεάτες και Κινέζους εξόριστους, την εποχή που η χώρα του βρισκόταν υπό ιαπωνική κατοχή.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο Κιμ Γιονγκ-ιλ έζησε μια προνομιούχα ζωή στην Πιονγκγιάνγκ αφού η οικογένειά του επέστρεψε στη διχασμένη χερσόνησο το 1945. Στη συνέχεια οι Σοβιετικοί διόρισαν τον πατέρα του ηγέτη της Βόρειας Κορέας και η οικογένεια ζούσε σε μία έπαυλη. Το πιο πιθανό είναι ότι πέρασε πολλά χρόνια στην Κίνα για την εκπαίδευσή του, αλλά και για να είναι ασφαλής στην διάρκεια του Πολέμου της Κορέας μεταξύ 1950 και 1953.

Το 1964 έγινε μέλος του κυβερνώντος Κόμματος των Εργατών της Κορέας, το 1973 έγινε γραμματέας οργάνωσης και προπαγάνδας ενώ το 1974 ο πατέρας του τον όρισε διάδοχό του, ανοίγοντας το δρόμο για να αναλάβει καθήκοντα ηγέτη μετά το θάνατό του το 1994.

Από τα δυτικά ΜΜΕ, ο Κιμ Γιονγκ-ιλ παρουσιάστηκε ως εγκέφαλος φονικών επιθέσεων, ως ο μοναδικός κληρονομικός ηγέτης κομμουνιστικού κράτους, ως ο επικίνδυνος και απρόβλεπτος αρχηγός ενός κράτους με πυρηνικά όπλα και έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο, που οδήγησε τη χώρα του στην απομόνωση, την οικονομική καταστροφή και την πείνα.

Τα ΜΜΕ στη Νότια Κορέα, μία χώρα που νιώθει ότι είναι υπό διαρκή απειλή από το βόρειο γείτονά της, παρουσίαζαν τον Κιμ Γιονγκ-ιλ ως έναν ματαιόδοξο ηγέτη που φούσκωνε τα μαλλιά του και φορούσε παπούτσια πλατφόρμες για να δείχνει πιο ψηλός από το 1,57 που ήταν.

Τρομοκρατία, κονιάκ και κινηματογράφος

Όταν ο Κιμ Γιονγκ-ιλ ανέλαβε την εξουσία μετά το θάνατο του πατέρα του, η οικονομία κατέρρεε λόγω του τέλους του Ψυχρού Πολέμου και της απώλειας των παραδοσιακών εμπορικών εταίρων της χώρας. Η κακοδιαχείριση, σε συνδυασμό με τις πλημμύρες και τις ασθενικές σοδειές υπολογίζεται ότι οδήγησαν στο θάνατο περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων από την πείνα.

Υπηρεσίες πληροφοριών υποστηρίζουν ότι ο Κιμ διέταξε τη βομβιστική επίθεση της Ρανγκούν το 1983, με στόχο τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Τσουν Ντου-χουάν που επισκεπτόταν τη Βιρμανία, κατά την οποία σκοτώθηκαν 17 ανώτατοι Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι, καθώς και την κατάρριψη ενός αεροσκάφους της Korean Air το 1987 που προκάλεσε τον θάνατο 115 ανθρώπων.

Επίσης θεωρείται ύποπτος ότι είχε σχεδιάσει την απαγωγή Ιαπώνων ζητώντας λύτρα, ότι έκανε εμπόριο ναρκωτικών μέσω των πρεσβειών της Βόρειας Κορέας και ότι είχε μετατρέψει τη χώρα σε μεγάλο παραγωγό πλαστών νομισμάτων.

Εθεωρείτο λάτρης των γυναικών και πότης, σύμφωνα με ανθρώπους του στενού του κύκλου που αργότερα εγκατέλειψαν τη χώρα. Φλέρταρε Ρωσίδες χορεύτριες και είχε συγκεντρώσει στην προσωπική του κάβα περισσότερα από 10.000 μπουκάλια κρασί, ενώ κατανάλωνε τεράστιες ποσότητες από αστακούς και κονιάκ Hennessy VSOP.

Σύμφωνα με το BBC, ο Κονσταντίν Πουλινόβσκι, Ρώσος απεσταλμένος που ταξίδεψε με τον Κιμ με τρένο ανά τη Ρωσία, περιέγραφε ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης παράγγελνε ζωντανούς αστακούς καθημερινά, οι οποίοι παραδίδονταν στο τρένο από αέρος, και τους οποίους έτρωγε με ασημένια ξυλάκια και τη συνοδεία αιθέριων θηλυκών υπάρξεων.

Θρυλική ήταν και η μανία του με τον κινηματογράφο. Φέρεται να είχε συλλογή από 20.000 βίντεο και DVD -από ταινίες του Χόλιγουντ μέχρι ιαπωνικά θρίλερ- ενώ η Ελίζαμπεθ Τέιλορ ήταν από τις αγαπημένες του ηθοποιούς. Το 1978 διέταξε την απαγωγή ενός από τους πλέον διάσημους τότε Νοτιοκορεάτες σκηνοθέτες, του Σιν Αανγκ-οκ και της ηθοποιού γυναίκας του Τσόι Εούν-χι. Βρίσκονταν υπό κράτηση χωριστά για πέντε χρόνια, στη συνέχεια επανενώθηκαν και τους ζητήθηκε να κάνουν ταινίες για το καθεστώς.

Ανάμεσα στις επτά ταινίες που έκαναν στη Βόρεια Κορέα ήταν το Pulgasari, μία κομμουνιστική εκδοχή του Godzilla και όνειρο του σινεφίλ Κιμ. Το ζεύγος τελικά κατάφερε να δραπετεύσει στη διάρκεια ταξιδιού στη Βιέννη το 1986.

Συνέχιση της δυναστείας

Οι πληροφορίες για τη ζωή του Κιμ ήταν αυστηρά ελεγχόμενες, αλλά ήταν γνωστό ότι είχε προβλήματα υγείας από το 2008, όταν φέρεται να υπέστη εγκεφαλικό.

Έκτοτε, υπήρχε έντονη φημολογία ως προς το πρόσωπο που θα τον διαδεχόταν. Το ερώτημα φαίνεται να απαντήθηκε όταν ο Κιμ διόρισε τον τρίτο και νεότερο γιο του Κιμ Γιονγκ-Ουν σε ανώτατα αξιώματα στο συνέδριο του κυβερνώντος Κορεατικού Κόμματος των Εργατών, τον Σεπτέμβριο του 2010.

Ο θάνατός του ήρθε τη στιγμή που η Βόρεια Κορέα ετοιμαζόταν για μετάβαση της εξουσίας το 2012, έτος 101 Τζούχε, 100 δηλαδή χρόνια μετά τη γέννηση του Κιμ Ιλ-σουνγκ. Ο διάδοχος του Κιμ Γιονγκ-ιλ, Κιμ Γιονγκ-ουν φέρεται να είναι απροετοίμαστος για την εξουσία, οπότε, σύμφωνα με ξένους παρατηρητές, ο θείος του, Γιανγκ Σονγκ Θαέκ θα κινεί τα νήματα στο παρασκήνιο όσο ο επίσημος διάδοχος προετοιμάζεται να αναλάβει το ρόλο του και εφόσον οι Βορειοκορεάτες συνεχίζουν να δέχονται αδιαμαρτύρητα την παράλληλη πραγματικότητά τους.

*Χρονολόγηση με βάση το έτος γέννησης του «Μεγάλου Ηγέτη» Κιμ Ιλ-σουνγκ (1912) - Τζούχε είναι η πολιτική ιδεολογία της αυτάρκειας της Βόρειας Κορέας, το μεγάλο θεωρητικό επίτευγμά του, σύμφωνα με τη βορειοκορεατική προπαγάνδα.

ΑΛΙΝΑ ΣΑΡΑΝΤΗ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή