Σοβαρές χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Παναγιώτης Μπρακουμάτσος τις καταγγελίες περί παρεμβάσεων στο έργο τους από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη και τον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα Σπύρο Μουζακίτη, οι οποίοι υπέβαλαν χθες την παραίτησή τους.
Μιλώντας στο ραδιοσταθμό Σκάι ο κ. Μπρακουμάτσος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι εν λόγω καταγγελίες θα διερευνηθούν από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
«Αν υπάρχουν παρεμβάσεις θα πρέπει να αποκαλυφθούν», δήλωσε στη ΝΕΤ ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Πεταλωτής, σημειώνοντας πως οι δύο εισαγγελείς πρέπει να δώσουν τεκμηριωμένα στοιχεία.
Σε συνέντευξή του στην ίδια εκπομπή της ΝΕΤ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος, ζήτησε παρέμβαση του Πρωθυπουργού για το ζήτημα.
Απαντώντας ο κ. Πεταλωτής ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί η πολιτική ηγεσία να καλέσει τους δύο εισαγγελείς για εξηγήσεις. Αυτό που έχουν να κάνουν οι εισαγγελείς, όπως είπε, είναι να κληθούν από τον ανώτερό τους για να δώσουν εξηγήσεις.
«Ζητάνε την αντικατάστασή τους και τη ζητάνε από τους ανωτέρους τους. Αν γινόταν κάτι τέτοιο θα υπήρχε ωμή παραβίαση και παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε συνέντευξή του στο ΡΑΔΙΟ 9 ο Δημ. Στρατούλης, μέλος Π.Γ. ΣΥΝ και του Πανελλαδικού Συντονιστικού του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι οι καταγγελίες των δύο οικονομικών εισαγγελέων «είναι πολύ σημαντικές λόγω της θέσης τους αλλά και λόγω των συγκεκριμένων υποθέσεων που ερευνούσαν και μαζί με την παραίτησή τους συνιστούν ένα μεγάλο πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο της κυρίαρχης πολιτικοοικονομικής ελίτ της χώρας μας σε βάρος της δικαιοσύνης και της συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξαρτησίας της».
Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, από το όλο θέμα προκύπτουν τρία πολιτικά συμπεράσματα:
«1. Οι παρεμβάσεις στο έργο των δύο εισαγγελέων έγιναν, γιατί οι έρευνές τους προφανώς προκάλεσαν δυσαρέσκεια στα τμήματα του πολιτικού και επιχειρηματικού κατεστημένου που εμπλέκονται στις ερευνώμενες υποθέσεις. Εάν δούμε ποιες υποθέσεις χειρίζονταν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς (τεχνητή διόγκωση ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ για να μπει η χώρα στο ΔΝΤ, υπόθεση PROTON BANK, λίστα μεγαλοφοροφυγάδων κ.λπ.) και ποιοι πολιτικοί και επιχειρηματίες εμπλέκονται σ΄ αυτές, θα καταλάβουμε ποιοι και γιατί ασκούσαν παρεμβάσεις στο έργο τους.
2. Η θεσμοθέτηση του οικονομικού εισαγγελέα από την κυβέρνηση του Γ.Α.Παπαπανδρέου δεν έγινε για να καταπολεμηθεί το οικονομικό έγκλημα και η φοροδιαφυγή, αλλά για να κατευναστεί η λαϊκή οργή λόγω του γεγονότος ότι οι υπεύθυνοι των σκανδάλων μένουν πάντα ατιμώρητοι.
3. Η κοινή δήλωση των υπουργών Οικονομίας και Δικαιοσύνης επιβεβαιώνει την πολιτική παρέμβασή τους σε βάρος του έργου των δύο οικονομικών εισαγγελέων, αφού παραδέχονται ότι ετοίμαζαν νομοθετική ρύθμιση για ουσιαστική αντικατάστασή τους με το πρόσχημα της ανάθεσης του έργου τους σε ανώτερο εισαγγελικό λειτουργό».
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι «αφ΄ ενός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα πρέπει να σπάσει τη σιωπή του και να δώσει τις αναγκαίες διευκρινίσεις, και αφ΄ ετέρου ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα πρέπει να προωθήσει την αναγκαία έρευνα σε σχέση μ΄ αυτά που καταγγέλλουν οι δύο παραιτηθέντες εισαγγελείς».
Σημειώνεται ότι οι δύο εισαγγελείς υπέβαλαν την παραίτηση τους από τα καθήκοντα των οικονομικών εισαγγελέων, στον αρμόδιο για οικονομικά θέματα αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκο Παντελή, ζητώντας την αντικατάσταση τους απο το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. «Δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ΄ υπαγόρευση», ανέφεραν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή παραίτησής τους http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2114560 .
Επιπλέον έκαναν λόγο για «πολυποίκιλα οικονομικά συμφέροντα» που παρεμποδίζουν το έργο τους και αναφέρονται σε τροπολογία - σχέδιο νόμου που προωθείται από το υπουργείο Οικονομικών και το οποίο ορίζει ότι τη θέση του οικονομικού εισαγγελέα θα καταλαμβάνει πλέον αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
«Δεν δεχόμαστε να αποτελέσουμε άλλοθι και μια θεσμική κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα πολυποίκιλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλώνυμους εκφραστές τους που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στη γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος», υπογράμμισαν μεταξύ άλλων.
Αιχμηρή ήταν η αντίδραση των υπουργών Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου. Σε κοινή τους ανακοίνωση ανέφεραν πως οι εισαγγελείς επιχειρούν να δημιουργήσουν την εντύπωση της παρέμβασης στο έργο τους, χαρακτηρίζοντας τη δημόσια αντίδρασή τους βεβιασμένη και υπερβολική http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2114688 .