Μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη «μάχη» εναντίον των φαλαινοθηρικών

Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2011 11:10
UPD:11:19

Η οργάνωση ελπίζει τα νέα της αποκτήματα να την βοηθήσουν να «χτενίζει» ανά πάσα στιγμή τεράστιες θαλάσσιες εκτάσεις.

A- A A+

Η οργάνωση Sea Shepherd (Ποιμένας των Θαλασσών) είναι γνωστή παγκοσμίως για τις παράτολμες και αμφιλεγόμενες μεθόδους που εφαρμόζει στη μάχη της εναντίον των φαλαινοθήρων.

Πέρυσι βρέθηκε για ακόμη μια φορά στα πρωτοσέλιδα όταν ανάγκασε τα ιαπωνικά φαλαινοθηρικά να επιστρέψουν στα λιμάνια σχεδόν δύο μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο και χωρίς τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, έχοντας αλιεύσει το εν πέμπτο της ετήσιας ποσόστωσης.

Ο κλιμακούμενος «πόλεμος» δεν απέτρεψε τα ιαπωνικά πλοία να αποπλεύσουν και φέτος, όμως αυτή τη φορά, οι ακτιβιστές ελπίζουν να τα αναγκάσουν να καταθέσουν τα όπλα πριν σκοτώσουν έστω και μία φάλαινα, με τη βοήθεια της υψηλής τεχνολογίας: δύο από τα πλοία του Ποιμένα των Θαλασσών είναι πλέον εξοπλισμένα με μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς.

Η οργάνωση ελπίζει τα νέα της αποκτήματα -δωρεά αμερικανικής εταιρίας ανακύκλωσης- να την βοηθήσουν να «χτενίζει» ανά πάσα στιγμή τεράστιες θαλάσσιες εκτάσεις αλιεύοντας πολύτιμες πληροφορίες για τα φαλαινοθηρικά και τις προθέσεις τους.

«Μπορούμε να καλύψουμε εκατοντάδες χιλιόμετρα με αυτά τα αεροσκάφη που απέδειξαν ότι είναι πολύτιμα», λέει ο καπετάνιος Πολ Ουότσον εξηγώντας ότι χάρη σε ένα από αυτά, η οργάνωση εντόπισε το περασμένο Σάββατο την ιαπωνική «ναυαρχίδα» Nisshin Maru κοντά στις δυτικές ακτές της Αυστραλίας. «Το πλήρωμα του Sea Shepherd βρήκε τον ιαπωνικό στόλο φαλαινοθηρικών πριν θανατωθεί έστω και μία φάλαινα.»

H οργάνωση εντόπισε το περασμένο Σάββατο την ιαπωνική «ναυαρχίδα» Nisshin Maru κοντά στις δυτικές ακτές της Αυστραλίας.

Η οργάνωση υποστηρίζει ότι μόνο πέρυσι, οι ενέργειές της είχαν ως αποτέλεσμα να διασωθούν περίπου 800 φάλαινες. Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας, οι Ιάπωνες θανάτωσαν 173 φάλαινες προτού τελικά επιστρέψουν πρόωρα στη βάση τους.

Φέτος, εκτός από τα μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη, ο Ποιμένας των Θαλασσών υποστηρίζει ότι θα έχει τη βοήθεια περισσότερων από 100 εθελοντών στα νερά της Ανταρκτικής, στο πλαίσιο της αποστολής «Ιερός Άνεμος» - μια παραπομπή στις επιθέσεις των καμικάζι εναντίον αμερικανικών πολεμικών πλοίων κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όπως και στο παρελθόν, έτσι και φέτος ο Ποιμένας υπόσχεται να καταδιώκει και να παρενοχλεί τα φαλαινοθηρικά εμποδίζοντάς τα να φέρουν σε πέρας την αμφιλεγόμενη αποστολή τους. Ελπίζει ωστόσο, χάρη στο νέο του όπλο να έχει ένα καθοριστικής σημασίας πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου: «μάτια στον ουρανό», όπως χαρακτηριστικά λέει ο καπετάνιος Ουότσον.

Η φαλαινοθηρία για εμπορικούς σκοπούς απαγορεύεται εδώ και σχεδόν 25 χρόνια από διεθνή συνθήκη, όμως η Ιαπωνία συνεχίζει τις δραστηριότητές της -επίσημα στο όνομα της επιστήμης- χωρίς να διαψεύδει ότι το κρέας των φαλαινών καταλήγει στο τραπέζι των Ιαπώνων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή