Ήδη από την εποχή που οι Ισπανοί κατακτούσαν το Μεξικό και το Περού, υπήρχε ο θρύλος ενός αρχαίου πολιτισμού, χαμένου στα βάθη του Αμαζονίου, ο οποίος έχει έκτοτε πυροδοτήσει τη φαντασία εκατοντάδων εξερευνητών που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην ανακάλυψή του. Κανείς, ωστόσο, δεν επέστρεψε από τον Αμαζόνιο με χειροπιαστά στοιχεία που να αποδεικνύουν την ύπαρξη του θρυλικού πολιτισμού του Ελ Ντοράδο.
Οι σημερινοί επιστήμονες, ωστόσο, έχουν νέα «μαγικά» όπλα στα χέρια τους: ένα από αυτά είναι και το Google Earth, το δορυφορικό σύστημα χαρτογράφησης της Google. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού Antiquity, έχουν ληφθεί δορυφορικές φωτογραφίες που απεικονίζουν περισσότερα από 200 γιγάντια αναχώματα στο επάνω τμήμα του Αμαζονίου, κοντά στα σύνορα της Βραζιλίας με τη Βολιβία.
Στις φωτογραφίες φαίνεται μια σειρά γεωμετρικών κατασκευών που έχουν κατασκευαστεί στη γη, τα οποία σύμφωνα με τους αρχαιολόγους και τους ιστορικούς που συνέταξαν την έκθεση, αντιστοιχούν σε δρόμους, γέφυρες και πλατείες ενός αρχαίου πλην προηγμένου πολιτισμού που εκτεινόταν σε ακτίνα 155 μιλίων με πληθυσμό 60.000 ατόμων. Τα ευρήματα χρονολογούνται μεταξύ του 200 και του 1283 μ.Χ.
«Για πολλούς αιώνες οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι η ζούγκλα [του Αμαζονίου] δεν είναι τίποτε άλλο από μια θανατηφόρα παγίδα όπου ζούσαν μόνο μικρές νομαδικές φυλές πρωτόγονων πολιτισμών. Οι ανακαλύψεις αυτές, όμως, αποδεικνύουν ότι ο Αμαζόνιος αποτέλεσε, στην πραγματικότητα, το καταφύγιο μεγάλων πολιτισμών που έζησαν πριν τους Ίνκας και είχαν οργανώσει προηγμένες κοινωνίες με καταπληκτικές υποδομές», επισημαίνει ο Ντέιβιντ Γκραν, συγγραφέας του βιβλίου «The Lost City of Z».