Όσο πιο αργά αρχίσει ένα μωρό να τρώει στερεά τροφή, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να εξελιχτεί σε έναν λεπτό ενήλικο, σύμφωνα με μια νέα δανική έρευνα.
«Όσο πιο αργά εισάγεται η συμπληρωματική στερεά τροφή σε ένα νήπιο, κάτι που συνήθως συμβαίνει σε ηλικία δύο έως έξι μηνών, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος το παιδί να γίνει υπέρβαρο, όταν μεγαλώσει», δήλωσε η ερευνήτρια Κιμ Φλάισερ Μικάελσον του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.
Μερικές μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι ο θηλασμός προστατεύει από την παχυσαρκία, αν και τα στοιχεία δεν οδηγούν σε ασφαλές συμπέρασμα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνουν να γίνεται αποκλειστικός θηλασμός των μωρών μέχρι τον έκτο μήνα και συμβουλεύουν να μην τους δίνεται στερεά τροφή μέχρι τότε, όμως σε όλο τον κόσμο πολλοί γονείς αρχίζουν να ταϊζουν τα παιδιά τους με συμπληρωματική τροφή πολύ νωρίτερα.
Οι δανοί ερευνητές εξέτασαν δείγμα πάνω 5.000 ανδρών και γυναικών που είχαν γεννηθεί μεταξύ 1959-1961. Διαπιστώθηκε ότι σε ηλικία ενός έτους τα μωρά που οι γονείς είχαν θηλάσει περισσότερο και αντίστοιχα είχαν καθυστερήσει την παροχή στερεάς τροφής, είχαν χαμηλότερο δείκτη σωματικής μάζας.
Βρέθηκε επίσης ότι η ηλικία στην οποία άρχιζε η συμπληρωματική διατροφή με στερεά τροφή είχε επίπτωση στο βάρος του παιδιού όταν ενηλικιωνόταν. Ο κίνδυνος να είναι κανείς υπέρβαρος στα 42 χρόνια του μειώνεται κατά 5% έως 10% για κάθε μήνα που καθυστερεί η χορήγηση στερεάς τροφής στο νήπιο.
Σύμφωνα με την Μικάελσον, είναι καλύτερα να περιμένουν οι γονείς για τη συμπληρωματική τροφή μέχρι το νήπιο να γίνει περίπου έξι μηνών. Πρόσθεσε όμως ότι αυτό δεν είναι ανάγκη να συνιστά άκαμπτο κανόνα, καθώς «μερικά νήπια θα χρειαστούν συμπληρωματική τροφή νωρίτερα, πριν την ηλικία των έξι μηνών».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ