Γερμανοί γεωφυσικοί υποστηρίζουν ότι οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις των σεισμολόγων για ένα σεισμό της τάξης των 7,5 - 7,6 Ρίχτερ από το ρήγμα στη θάλασσα του Μαρμαρά, περίπου 20 χλμ. στα νότια της Κωνσταντινούπολης, είναι πιθανώς υπερβολικές.
Οι γερμανοί επιστήμονες εκτιμούν ότι αντί για ένα τόσο μεγάλο σεισμό τα επόμενα χρόνια, το πιθανότερο είναι να υπάρξουν δύο ή τρεις μικρότεροι σεισμοί γύρω στα 7 Ρίχτερ.
Οι νέοι υπολογισμοί, από τον Τομπίας Χέργκερτ του Γεωφυσικού Ινστιτούτου του πανεπιστημίου της Καρλσρούης και τον Όλιβερ Χάιντμπαχ του Γερμανικού Ερευνητικού Κέντρου Γεωεπιστημών GFZ του Πότσνταμ, δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό "Nature Geoscience", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Το ρήγμα στην περιοχή του Μαρμαρά είναι μια από τις τρεις διακλαδώσεις του μεγάλου ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, που διατρέχει τη βόρεια ακτή της Τουρκίας από την ανατολή προς τη δύση.
Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις για σεισμό 7,5 - 7,6 Ρίχτερ έχουν κυρίως βασιστεί στην εκτιμώμενη κίνηση των τεκτονικών πλακών, η οποία αποτελεί κατ' εξοχήν δείκτη για την ενέργεια που συσσωρεύει το ρήγμα. Όμως η νέα μελέτη θεωρεί ότι η εκτίμηση για την κίνηση αυτή έχει υπερεκτιμηθεί.
Χρησιμοποιώντας ένα τρισδιάστατο μοντέλο της σεισμικής μηχανικής του ρήγματος με τη βοήθεια υπολογιστών, οι γερμανοί γεωφυσικοί υπολόγισαν ότι η κίνηση των πλακών του ρήγματος είναι της τάξης των 12,8 έως 17,8 χιλιοστών ετησίως ή από 10% έως 45% μικρότερη από ό,τι εκτιμάτο ως τώρα (οι προηγούμενες έρευνες είχαν υπολογίσει την κίνηση των τεκτονικών πλακών από 17 έως 27,9 χιλιοστά το χρόνο).
Επιπλέον, εκτίμησαν ότι η κίνηση αυτή αυξομειώνεται σε ποσοστό 40% κατά μήκος του ρήγματος, με αποτέλεσμα, όπως ανέφεραν, το ρήγμα να μπορεί να "εκτονωθεί" όχι με έναν και μοναδικό υπερμεγέθη σεισμό, αλλά με περισσότερους διαδοχικούς μικρότερους σεισμούς.
Επειδή η κλίμακα Ρίχτερ είναι λογαριθμική, ένας σεισμός 7 Ρίχτερ είναι κατά πολύ μικρότερος από ένα σεισμό 7,5 - 7,6 Ρίχτερ, αλλά παρόλα αυτά μπορεί να αποβεί πολύ καταστροφικός.
«Από άποψη ενέργειας, η διαφορά ανάμεσα σε δύο σεισμούς 7 και 7,5 Ρίχτερ είναι μεγάλη. Όμως ακόμα κι ένας σεισμός 7 βαθμών μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην περιοχή. Εξαρτάται από το που ακριβώς ο σεισμός θα εκδηλωθεί», δήλωσε ο Χέργκερτ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ