Facebook: Πόσο περιπλέκει τις διαπροσωπικές σχέσεις;

Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2010 12:42
UPD:13:50
A- A A+

Νέα προβλήματα προκύπτουν στις διαπροσωπικές σχέσεις –επαγγελματικές, προσωπικές, οικογενειακές– μετά την εισβολή των διαδικτυακών κοινωνικών δικτύων στη ζωή μας.Δεν είναι λίγες οι φορές που αιτήματα φιλίας από προϊσταμένους, συγγενείς ή πρώην συντρόφους μας φέρνουν σε δύσκολη θέση, καθώς δεν γνωρίζουμε ποια στάση να τηρήσουμε.

Σύμφωνα με τα πορίσματα έρευνας σχετικά με το αίσθημα ευθύνης των Αμερικανών όσον αφορά στη χρήση των εν λόγω δικτύων, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο Reuters, το 56% των ερωτηθέντων χρηστών χαρακτηρίζουν «ανεύθυνη» τη στάση όσων «γίνονται φίλοι» με τον διευθυντή τους, ενώ το 62% αυτών θεωρεί λάθος την πρόσκληση φιλίας από προϊστάμενο σε υφιστάμενο.

«Τι πρέπει να κάνεις όταν αλλάζουν οι ρόλοι; Μπορείς να αρνηθείς το αίτημα φιλία ενός συναδέλφου σου που έχει προαχθεί σε προϊστάμενό σου ή ενός υφισταμένου σου», διερωτάται η ερευνήτρια Κέλι Χόλαντ. Σε γενικές γραμμές, πάντως, το 76% των ερωτηθέντων στην έρευνα του Liberty Mutual's Responsibility Project δήλωσε ότι είναι αποδεκτή η σύναψη «διαδικτυακής φιλίας» με κάποιο συνάδελφο.

«Όταν οι άνθρωποι επικεντρώνονται στο αίσθημα της ευθύνης, όλοι γνωρίζουν ακριβώς τι είναι σωστό ή όχι να κάνουν, το εάν το κάνουν, βέβαια, είναι ένα άλλο θέμα», σημειώνει η ερευνήτρια. Όσον αφορά στη χρήση των διαδικτυακών κοινωνικών δικτύων στο χώρο εργασίας, το 73% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν είναι σωστό να ενημερώνει κανείς το προφίλ του από τη δουλειά του. Το 82% θεωρεί ότι δεν είναι σωστό να ανεβάζουμε φωτογραφίες από το χώρο της εργασίας μας, ενώ το 66% το θεωρεί απολύτως φυσιολογικό να ελέγχουμε τα ηλεκτρονικά μας μηνύματα από τη δουλειά.

Όσον αφορά την τελευταία τάση που θέλει τους εργοδότες να ελέγχουν το προφίλ του υποψηφίου για μία θέση στο αντίστοιχο κοινωνικό δίκτυο, οι γνώμες διίστανται για τους Αμερικανούς –το 52% αυτών το βρίσκει αποδεκτό, ενώ το 48% το θεωρεί απαράδεκτο.

«Διπλωματικά επεισόδια» δημιουργούνται, επίσης, σε επίπεδο οικογενειακών και διαπροσωπικών σχέσεων εξαιτίας των κοινωνικών δικτύων. Το 60% των ερωτηθέντων χαρακτήρισε «απολύτως αποδεκτό» να διαγράψει κανείς από τους φίλους του τον/την πρώην σύντροφό του.

Επίσης, το 40% των γονιών θεωρεί απαράδεκτη τη φόρτωση φωτογραφιών των παιδιών στις διαδικτυακές τοποθεσίες, ενώ το 70% αυτών δηλώνουν ότι έχουν γίνει «φίλοι» με τα παιδιά τους προκειμένου να παρακολουθούν τη δράση τους στα κοινωνικά δίκτυα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή