Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, επί της αρχής, το σχέδιο νόμου για την επιλογή των προϊσταμένων οργανικών θέσεων της δημόσιας διοίκησης και την Σύσταση Ειδικού Συμβουλίου επιλογής τους (ΕΙ.Σ.Ε.Π).
Τις απόψεις τους στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κατέθεσαν ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος και ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Δημήτρης Δράκος.
Ο κ. Παπασπύρος εξέφρασε την πάγια θέση της ΑΔΕΔΥ για αντικειμενικό και αξιοκρατικό σύστημα και τόνισε ότι το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο βελτιώνει τις διατάξεις του ν. 3528 του 2007, το οποίο με βάση τις προτάσεις της AΔΕΔΥ είχε αντικειμενικά κριτήρια.
O κ. Παπασπύρος εισηγήθηκε:
- Να μην υπάρξει μεταβατικό στάδιο, παρά όσοι έχουν κριθεί με αντικειμενικά κριτήρια να ολοκληρώσουν την θητεία τους και να επανακριθούν οι υπόλοιποι. Εκτίμησε ότι εντός δεκαμήνου ή δωδεκαμήνου η διαδικασία αυτή μπορεί να ολοκληρωθεί. Απαντώντας στα ερωτήματα βουλευτών - μελών της Επιτροπής για το τι θα γίνει μέχρι να ολοκληρωθεί η επανάκριση, ο κ. Παπασπύρος είπε να αναλάβει την ευθύνη ορισμού προϊσταμένων η ηγεσία κάθε υπουργείου.
- Να συμμετέχουν εργαζόμενοι και η ΑΔΕΔΥ στα υπηρεσιακά συμβούλια
- Να εξισορροπηθεί η μοριοδότηση ώστε τα τυπικά προσόντα να μην υπερτερούν των ουσιαστικών
Εξέφρασε δε τη διαφωνία του με τη συγκρότηση του Ειδικού Συμβουλίου από συνταξιούχους δικαστικούς.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Δημήτρης Δράκος, τόνισε ότι το στελεχιακό δυναμικό αποτελεί τον κύριο παράγοντα για την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και την εξυπηρέτηση του πολίτη.
Σε ό,τι αφορά στην Αυτοδιοίκηση, επεσήμανε ότι για να γίνουν οι κρίσεις πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία του Καλλικράτη. Εξέφρασε δε την αντίθεσή του με τη διάταξη του μεταβατικού σταδίου, σημειώνοντας πως πρέπει να προχωρήσει κατευθείαν η επιλογή των θέσεων.
Διαφώνησε ακόμη με την τοποθέτηση εκπροσώπου του Συνηγόρου του Πολίτη στο ΕΙΣΕΠ κάνοντας λόγο για αντιδεοντολογική ρύθμιση που ανατρέπει την φιλοσοφία της ανεξαρτησίας.
Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ διαφώνησε με την επιλογή προϊσταμένων κάθε πενταετία (αντί της τριετίας, σήμερα) υποστηρίζοντας πως ενώ φαίνεται πως δημιουργεί περαιτέρω σταθερότητα στη δημόσια διοίκηση, ουσιαστικά λειτουργεί ως αντικίνητρο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Σημείωσε, τέλος, η Επιτροπή έπρεπε να καλέσει σε ακρόαση και την Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ