Οι δημόσιοι χώροι θέλουν τον καλλιτέχνη τους

Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2010 15:52

A- A A+

Αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες και ιστορικοί τέχνης, αποτιμούν τη συμβολή της δημόσιας γλυπτικής και αρχιτεκτονικής, στο σχεδιασμό του αστικού περιβάλλοντος, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η σχετική ημερίδα διοργανώνεται από το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στις 20 Μαρτίου, στις 11.00 π.μ. και συμμετέχουν σε αυτή ο γλύπτης και καθηγητής Α.Π.Θ. Κώστας Βαρώτσος, ο γλύπτης και καθηγητής ΑΣΚΤ, Γιώργος Χουλιαράς, η γλύπτρια τοπίου Νέλλα Γκόλαντα, οι αρχιτέκτονες Ασπασία Κουζούπη, Πρόδρομος Νικηφορίδης και Μπερνάρ Κουόμο, η ιστορικός τέχνης-μουσειολόγος και πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΜΣΤ, Κατερίνα Κοσκινά κ.α.

Στη συζήτηση, θα τεθούν οι πολιτικές διαχείρισης, ανάπλασης, υποβάθμισης και ανάκτησης του δημόσιου χώρου μέσω της τέχνης.

Το ενδιαφέρον για τη δημόσια γλυπτική δεν θα εστιαστεί στη μνημειακή γλυπτική αναμνηστικού χαρακτήρα, αλλά σε λειτουργικά μοντέλα περιβαλλοντικής γλυπτικής σε αστικούς χώρους.

Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο της αναδρομικής έκθεσης στο ΚΣΤΘ «Αθηνά Τάχα: Από το δημόσιο στο ιδιωτικό» που επιμελήθηκαν η Κατερίνα Κοσκινά και η Συραγώ Τσιάρα και θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Απριλίου.

Το έργο της ελληνοαμερικανίδας Αθηνάς Τάχα στη γλυπτική αστικού τοπίου και την εννοιολογική τέχνη είναι εξαιρετικά σημαντικό και περιλαμβάνει σαράντα πέντε αρχιτεκτονικές-γλυπτικές διαμορφώσεις δημόσιων χώρων στη Φλόριδα, το Οχάιο, την Αριζόνα, την Αλάσκα και τη Νέα Υόρκη, από τις αρχές του 1970 ως σήμερα.

Προτεινόμενα για εσάς