Πέντε φώκιες εκβράστηκαν νεκρές από την αρχή του έτους σε Ερμιόνη, Αλόννησο, Κω, Σάμο και ¶νδρο, γεγονός που, σύμφωνα με το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας, δεν επιτείνει απλώς την ανησυχία και την αγωνία για την επιβίωση της Μεσογειακής φώκιας, αλλά επιταχύνει την αντίστροφη μέτρηση για την οριστική εξαφάνιση του είδους.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Κουτελίδας από το Αρχιπέλαγος, ο πληθυσμός της φώκιας μειώνεται ανησυχητικά, συνεπεία των ανθρώπινων παρεμβάσεων, αλλά και της θαλάσσιας ρύπανσης.
«Στις 15 Απριλίου εκβράστηκε νεκρή μία μεσογειακή φώκια, στη Σάμο, η οποία σκοτώθηκε- σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τη νεκροψία - από παράνομη αλιευτική δραστηριότητα με δυναμίτιδα και χθες, στην Κω, προστέθηκε άλλη μία νεκρή φώκια στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών», ανέφερε ο κ. Κουτελίδας.
Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, πρόκειται για περιστατικά, πρόσθεσε, που αποτελούν το αποκορύφωμα μίας παγιωμένης απεχθούς κατάστασης που εξελίσσεται στη Σάμο, στους Φούρνους και σε αρκετές περιοχές των ελληνικών θαλασσών, η οποία αντιβαίνει κάθε έννοια ήθους και πολιτισμού.
Η παράνομη και εκτεταμένη χρήση εκρηκτικών κατά την αλιευτική δραστηριότητα από συγκεκριμένους ανθρώπους που είναι γνωστοί στις αρχές και στις τοπικές κοινωνίες, αποτελεί κοινό μυστικό.
Παρά τις συνεχείς και συγκεκριμένες καταγγελίες από το Αρχιπέλαγος και αλιευτικούς φορείς, η αδράνεια των λιμενικών αρχών οδηγεί μέχρι στιγμής σε τραγικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τον ίδιο.
Κατά την έκρηξη δυναμίτη, πέρα από τα ψάρια που σκοτώνονται, θανατώνονται επίσης εκατομμύρια θαλάσσιοι οργανισμοί σε απόσταση πολλών εκατοντάδων μέτρων από το σημείο της έκρηξης, ενώ προκαλούνται δραματικές καταστροφές στα παράκτια οικοσυστήματα. Για τα θαλάσσια θηλαστικά που βρίσκονται στην περιοχή είναι συχνά μοιραίο ενώ οπωσδήποτε είναι επικίνδυνο και για τους κολυμβητές.