Νέες συνομιλίες θα έχουν την Κυριακή οι Συντηρητικοί και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα που δεν επιτρέπει την αυτοδυναμία, αλλά είναι μάλλον απίθανο να καταλήξουν σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσαν οι Συντηρητικοί.
Οι Τόρις κέρδισαν το μεγαλύτερο αριθμό εδρών στις εκλογές της Πέμπτης, χωρίς όμως την απόλυτη πλειοψηφία που θα τους επέτρεπε το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Αναζητούν τη στήριξη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών προκειμένουν να βάλουν τέλος σε 13 χρόνια εξουσίας από τους Εργατικούς.
Στις συνομιλίες, που αρχίζουν στις 11.00 το πρωί τοπική ώρα δεν θα συμμετέχουν οι αρχηγοί των κομμάτων.
Εκπρόσωπος των Τόρις επισήμανε ότι είναι απίθανο να υπάρξει συμφωνία την Κυριακή, καθώς η ενημέρωση των βουλευτών των Συντηρητικών έχει προγραμματιστεί για το βράδυ της Δευτέρας.
Οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά στην αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η αδυναμία σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, που θα μπορούσε να αναλάβει γρήγορα δράση για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας.
Το Σάββατο ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ είχε σειρά συναντήσεων με στελέχη του κόμματός του σχετικά με μία πιθανή συνεργασία με τους Τόρις. Πολλοί στο κόμμα του εκφράζουν σκεπτικισμό για μία συμφωνία με τους Συντηρητικούς, καθώς υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε θέματα όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου, η στάση προς της ΕΕ, η μετανάστευση και η οικονομική ανάκαμψη.
Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος, φωνάζοντας συνθήμα υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου της Βρετανίας, που ευνοεί το δικομματισμό και «τιμωρεί» τα μικρότερα κόμματα.
«Η μεταρρύθμιση της πολιτικής είναι ένας από τους λόγους που μπήκα στην πολιτική», τους απάντησε ο Κλεγκ. Πρόσθεσε ότι θεωρεί πως είναι προς το εθνικό συμφέρον «να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για να χτίσουμε τη νέα πολιτική».
Εάν αποτύχουν οι συνομιλίες Φιλελεύθερων Δημοκρατών-Συντηρητικών, δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια συμφωνία μεταξύ του κόμματος του Κλεγκ και των Εργατικών, αλλά θα είναι πιο περίπλοκη, καθώς τα δύο κόμματα μαζί δεν συγκεντρώνουν τις 326 έδρες που απαιτούνται για να έχουν πλειοψηφία στη βουλή.