Οι κάτοικοι των πόλεων τείνουν να έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση σε σχέση με όσους ζουν στην ύπαιθρο και γενικά σε περιοχές με λιγότερο μολυσμένη ατμόσφαιρα, σύμφωνα με νέα γερμανική έρευνα, που κατέδειξε ακόμα ότι η αρνητική επίπτωση είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες.
Η μελέτη, υπό την Μπάρμπαρα Χόφμαν, επικεφαλής της Μονάδας Περιβαλλοντικής και Κλινικής Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου του Ντούιζμπουργκ-Έσεν, εκτίμησε ότι η μόλυνση της ατμόσφαιρας, κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων (για τα αυτοκίνητα, την θέρμανση, την λειτουργία των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και των άλλων εργοστασίων κ.α.) επιδρά αρνητικά μακροπρόθεσμα στην υγεία των ανθρώπων.
Όπως υπολόγισαν οι ερευνητές, η μέση αρτηριακή πίεση αυξάνεται κατά 1,7 mmHg (χιλιοστά στήλης υδραργύρου) για κάθε αύξηση των μικροσκοπικών σωματιδίων στον αέρα κατά 2,5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό. Διαπιστώθηκε ότι τόσο η συστολική όσο και η διαστολική πίεση είναι υψηλότερες στους ανθρώπους που ζουν σε αστικές περιοχές.
Η αύξηση της πίεσης του αίματος σε βάθος χρόνου αυξάνει τον κίνδυνο σκλήρυνσης των αρτηριών και συνεπώς του εμφράγματος, του εγκεφαλικού ή άλλων συναφών προβλημάτων. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τους γερμανούς ερευνητές, όσοι ζουν στο μολυσμένο περιβάλλον των πόλεων, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ