Lost: Aυλαία για ένα παγκόσμιο τηλεοπτικό φαινόμενο

Σάββατο, 22 Μαΐου 2010 08:20

A- A A+

«Έλα να δούμε αυτή τη σειρά», μου είπαν οι φίλοι μου, «που έχει κάνει πάταγο στο εξωτερικό». Ιδιαίτερα επιφυλακτική απέναντι σε παρόμοιες «αμερικανιές» δέχθηκα απρόθυμα να δω το πρώτο επεισόδιο. Ήταν Παρασκευή βράδυ και είπαμε να παρακολουθήσουμε τουλάχιστον την αρχή πριν βγούμε για ποτό. Αποτέλεσμα; Μέχρι το βράδυ της Κυριακής, δεν βγήκαμε σχεδόν καθόλου από το σπίτι καθώς είχαμε παρακολουθήσει όλα τα επεισόδια του πρώτου κύκλου. Και όπως μάθαμε αργότερα, δεν ήμασταν οι μόνοι…

Η τηλεοπτική σειρά που ήδη έχει χαρακτηριστεί ως παγκόσμιο τηλεοπτικό φαινόμενο φθάνει στο τέλος της. Μετά από 6 συνεχόμενους κύκλους και 121 επεισόδια, το «Lost» ρίχνει οριστικά την αυλαία την Κυριακή 23 Μαίου στο αμερικανικό κανάλι ABC (στην Ελλάδα θα προβληθεί την Τρίτη 25 Μαίου από το συνδρομητικό κανάλι της Nova) με ένα «χορταστικό», μεγαλύτερο σε διάρκεια επεισόδιο που αναμένεται να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που εδώ και 6 τηλεοπτικές σεζόν βασανίζουν τους φανατικούς θεατές.

Χωρίς να έχει διαρρεύσει απολύτως τίποτε στον Τύπο για το μεγάλο φινάλε αλλά και χωρίς την παραμικρή ιδέα για την εξέλιξη, εκατομμύρια θεατές του Lost, αναμένεται να καθηλωθούν στους δέκτες τους τη βραδιά της μεγάλης προβολής. Ήδη, πολλές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνταν στην καρδιά της Νέας Υόρκης έχουν ανακοινώσει την ακύρωση και μετάθεσή τους σε νέα ημερομηνία, καθώς, όπως μαρτυρούν οι αμερικανικές αρχές, το βράδυ της Κυριακής, η Αμερική θα θυμίζει έρημη χώρα…

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως η επιτυχία της σειράς ήταν εδώ και καιρό τόσο μεγάλη στην Αμερική, που ακόμη και ο πρόεδρος Ομπάμα, ανέβαλε μια σημαντική ομιλία του για θέματα εξωτερικής πολιτικής καθώς θα έπεφτε πάνω στην πολυαναμενόμενη πρεμιέρα του 6ου κύκλου.

Και μόνο η αναγγελία της προεδρικής ομιλίας την συγκεκριμένη ημερομηνία, ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυρίας από τους χρήστες του Twitter και του Facebook, που ζητούσαν επίμονα την αλλαγή της ημερομηνίας της ομιλίας του προέδρου. Όπερ και εγένετο καθώς, όπως μαρτυρούν οι φήμες, και ο ίδιος ο Ομπάμα ανήκει στους φανατικούς της σειράς…

Η μοιραία πτήση 815 της Οσεάνικ…

Με μια πρώτη ματιά, το Lost διαθέτει συνηθισμένη και απλοϊκή πλοκή. Η πτήση 815 της εταιρείας Oceanic που εκτελούσε το δρομολόγιο Σύδνεϋ-Λος ¶ντζελες συντρίβεται σε κάποιο εξωτικό νησί του Ειρηνικού. Από το τραγικό ατύχημα, επιζούν τελικά 71 άτομα, που προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα φαινομενικά έρημο νησί.

Και ενώ αυτή η ιστορία με την πτώση του αεροπλάνου και τους επιζήσαντες μοιάζει πολυπαιγμένη, ξαφνικά όλα ανατρέπονται. Τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Όλοι βρίσκονται εκεί για κάποιο συγκεκριμένο λόγο. Μέσα στους 6 κύκλους επεισοδίων, προσπαθούν να αντιληφθούν αυτή την παράλογη καθημερινότητα αλλά και να δραπετεύσουν από το πιο περίεργο νησί στην ιστορία της ανθρωπότητας. Και τελικά, μόλις 6 από αυτούς τα καταφέρνουν, όμως στη συνέχεια επιστρέφουν στο νησί για να λύσουν μία και καλή παλιούς λογαριασμούς…

Η φαινομενικά απλοϊκή πλοκή ανεβάζει σταδιακά την αδρεναλίνη στα ύψη. Ποτέ δεν ξέρεις γιατί συμβαίνει κάτι αλλά πάντα θα βρεις μια απάντηση στα επόμενα επεισόδια, εκεί που δεν το περιμένεις. Όλοι συνδέονται μεταξύ τους με ένα αόρατο νήμα που ξετυλίγεται σιγά σιγά. Το τέλος κάθε επεισοδίου κατορθώνει το πλέον ακατόρθωτο για τα τηλεοπτικά δεδομένα: να ανυπομονείς μέχρι να δεις το επόμενο επεισόδιο…

Τηλεόραση made in USA…

Κόντρα στην εγχώρια πεποίθηση του εκμηδενισμού και της υποβάθμισης τηλεοπτικών προϊόντων, το κανάλι ABC, που έχει την ευθύνη για την παραγωγή και προβολή της σειράς αλλά και γενικότερα η αμερικανική τηλεόραση, φαίνεται πως επενδύουν αστρονομικά ποσά για τη δημιουργία τηλεοπτικών παραγωγών πρώτου μεγέθους.

Έχοντας δώσει από νωρίς δείγματα ασύλληπτης για τα ελληνικά δεδομένα εμπορικότητας, οι αμερικανικές σειρές έχουν εξελιχθεί μέσα στα χρόνια. Από την εποχή των γραφικών σκηνών μαλλιοτραβήγματος ανάμεσα στις αιώνιες αντιζήλους της «Δυναστείας» της Κρίστλ Κάρινγκτον και Αλέξις Κόλμπι, στους απέραντους αμπελώνες του «Φάλκον Κρεστ», τις περιπέτειες του γόη Τζέϊ Αρ στο «Ντάλλας» και στα πάθη της ζάμπλουτης οικογένειας των Φόρεστερ στην αειθαλή «Τόλμη και Γοητεία» έχει –ευτυχώς-κυλήσει πολύ νερό στο τηλεοπτικό αυλάκι.

Σήμερα, οι αμερικανικές τηλεοπτικές παραγωγές επενδύουν τεράστια ποσά στα ειδικά εφέ, τα εξωτερικά γυρίσματα, τις αληθοφανείς σκηνές δράσεις αλλά και στις αμοιβές των πρωταγωνιστών που βλέπουν το κασέ τους να εκτοξεύεται από τον έναν κύκλο επεισοδίων στον άλλο.

Δημιουργικό ρεσιτάλ

Το «φαινόμενο» Lost, τα είχε όλα. Γυρίσματα στο εξωτικό νησί Οάχου της Χαβάης αλλά και σε διάφορα άλλα μέρη του κόσμου, όπως στην Αυστραλία, τη Νέα Υόρκη, το Μαϊάμι, την Κορέα, το Παρίσι, το ¶μστερνταμ και αλλού, εντυπωσιακά εφέ, καταιγιστική δράση και πολλές ανατροπές.

Τα δημιουργικά μυαλά της σειράς, έδωσαν πραγματικό ρεσιτάλ κατά τη διάρκεια της συγγραφής της. Η επιστημονική φαντασία, η αρχαία ελληνική μυθολογία, η αιγυπτιολογία και ο αποκρυφισμός, συνδυάζονται μοναδικά, δημιουργώντας ένα ασύλληπτο για το μέσο νου αποτέλεσμα.

Ξαφνικά λέξεις αδιάφορες για το ευρύ κοινό, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για τους «μυημένους». Η καταπακτή, οι ¶λλοι, το Τέρας, η Γαλλίδα, ο Τζέικομπ, η Ντάρμα, οι αριθμοί, το κουμπί και το Black Rock δεν αποτελούν μυστικούς κώδικες μιας απόκρυφης ομάδας αλλά λέξεις-κλειδιά για την εξέλιξη της πλοκής του Lost. Ο Σόγιερ, η Κέιτ, ο Λοκ, ο Τζακ, ο Χέρλεϊ και πολλοί άλλοι γίνονται πρόσωπα οικεία και μαζί τους εδώ και 6 ολόκληρους κύκλους μοιραζόμαστε αγωνίες, ανακαλύψεις και ανατροπές.

Όταν μιλούν οι αριθμοί…

Τα νούμερα τηλεθέασης που συνδέονται με το Lost σχεδόν αγγίζουν τα όρια του μύθου. Ήδη, από τον πρώτο κύκλο επεισοδίων, η δημοφιλής σειρά, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον 16 εκατ. τηλεθεατών –και αυτό φυσικά μόνο στην Αμερική. Οι απίστευτοι αυτοί αριθμοί ανέβαιναν επεισόδιο-επεισόδιο και φυσικά, λέγεται πως η παγκόσμια τηλεθέαση, η οποία και είναι αδύνατον να καταμετρηθεί λόγω του «κατεβάσματος» της σειράς από το διαδίκτυο-σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Η μία μετά την άλλη, οι χώρες του κόσμου υπέκυπταν σταδιακά στη γοητεία της. Δεκάδες χιλιάδες forum συζήτησης δημιουργήθηκαν στο διαδίκτυο, όπου οι τηλεθεατές κατέθεταν τη γνώμη τους για τα γεγονότα και προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν τα μυστήρια φαινόμενα, εκατομμύρια χρήστες του twitter και του facebook ανά τον κόσμο, δημιούργησαν ομάδες με αφορμή την αγαπημένη τους σειρά ενώ άγνωστος ακόμη παραμένει ο αριθμός του κόστους πώλησης μερικών δευτερολέπτων διαφήμισης στην προβολή του τελευταίου επεισοδίου. Φήμες αναφέρουν, πως το ένα εκατ. δολάρια αγγίζουν τα 30 δευτερόλεπτα διαφημιστικού χρόνου στο εν λόγω επεισόδιο. Αλλά και πάλι, κανείς δεν ξέρει με σιγουριά καθώς, όσο περνούν οι μέρες, η αγωνία των τηλεθεατών κορυφώνεται και τα ποσά ανεβαίνουν…

Το αγαπημένο target group των περισσότερων τηλεοπτικών σταθμών παγκοσμίως, οι τηλεθεατές ηλικίας από 18 έως 49 ετών, έδωσε το δυναμικό «παρών». Οι διαφημιστικές ξεπούλησαν τον τηλεοπτικό τους χρόνο, το χρήμα άλλαξε γρήγορα χέρια και η τηλεόραση απέδειξε μετά από πολλά χρόνια, πως μπορεί να γίνει και ένα εξαιρετικά κερδοφόρο μέσο.

Και όπως ήταν φυσικό, τα κέρδη έφεραν και διακρίσεις. Μια «βροχή» από βραβεία Έμμυ, Χρυσές Σφαίρες και τιμητικές διακρίσεις από τη Βρεταννική Ακαδημία Τηλεόρασης, άρχισε να δροσίζει τους πρωταγωνιστές και τους συντελεστές της σειράς. Και ταυτόχρονα με τις διακρίσεις, άνοιξε και η όρεξη στα κινηματογραφικά στούντιο και τους τηλεοπτικούς παραγωγούς προκειμένου να μοιραστούν και αυτοί ένα μερίδιο από την «καλοψημένη» πίτα της επιτυχίας…

Και μετά το Lost, τι;

Το παγκόσμιο τηλεοπτικό φαινόμενο που ακούει στο όνομα Lost, φτάνει στο τέλος του. Η αγωνία για τους απανταχού οπαδούς της σειράς έχει πλέον κορυφωθεί και όλοι ελπίζουν σε ένα τέλος αντάξιο της θρυλικής σειράς και όχι κατώτερο των προσδοκιών…

Και παράλληλα με την αυλαία του Lost, θα ξεκινήσει ένας νέος μαραθώνιος των σεναριογράφων όλου του πλανήτη προκειμένου να δημιουργήσουν την επόμενη σειρά που θα γεμίσει τα πολύπαθα τηλεοπτικά ταμεία…

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ

Προτεινόμενα για εσάς