Μετά την εύρεση των δύο θαμμένων κούρων σε αποθήκη αρχαιοκάπηλου σε περιοχή της Κορινθίας και τη φύλαξή τους στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, έρχεται στο φως από την ίδια περιοχή, τμήμα αρχαίου νεκροταφείου αλλά και μέρος που ανήκει στο ένα από τα δύο αγάλματα.
Κατά την ανασκαφή ανακαλύφθηκε τμήμα αρχαίου νεκροταφείου ενώ σε μικρή απόσταση βρέθηκε το δεξί πόδι και τμήμα της πλίνθου του μεγαλύτερου από τους δύο κούρους. Σήμερα, Τρίτη 1η Ιουνίου βρέθηκε και το δεξί πόδι του δεύτερου κούρου.
Οι δύο κούροι, μοναδικά έργα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής που χρονολογούνται προς το τέλος του 6ου αιώνα π.Χ., εντοπίστηκαν στην περιοχή της Κορινθίας πριν μερικές ημέρες και γλίτωσαν από τα χέρια αρχαιοκάπηλων.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι κούροι προέρχονται από την περιοχή της αρχαίας Τενέας, νότια της Κορινθίας, της οποίας η ακριβής τοποθεσία δεν έχει εντοπιστεί ακόμα.
Ο ένας κούρος έχει ύψος 1,82 μ. και ο δεύτερος 1,78 μ. Και οι δύο είναι κατασκευασμένοι από χονδρόκοκκο νησιωτικό μάρμαρο και εκτιμάται ότι προέρχονται από το ίδιο εργαστήριο και έχουν φιλοτεχνηθεί πιθανότατα από τον ίδιο καλλιτέχνη.
Οι αρχαιοκάπηλοι, δύο ημεδαποί αγρότες, συνελήφθησαν στις 14 Μαΐου την ώρα που επιχειρούσαν φορτοεκφόρτωση των αρχαιοτήτων.
Η ανασκαφική δραστηριότητα στην περιοχή συνεχίζεται.