Σε «σπατάλη μεγάλων ποσών δημόσιου χρήματος και αδικαιολόγητο πανικό» οδήγησε ο χειρισμός της πανδημίας της νέας γρίπης Η1Ν1 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και τις εθνικές κυβερνήσεις, σύμφωνα με έκθεση της αρμόδιας επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Όπως αναφέρει η έκθεση της επιτροπής αρμόδιας για θέματα υγείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπήρχε «σωρεία ενδείξεων ότι η σοβαρότητα της πανδημίας είχε υπερεκτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον ΠΟΥ», κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να στρεβλωθούν οι προτεραιότητες στη δημόσια υγεία.
Ο συντάκτης της έκθεσης Πολ Φλιν τόνισε ότι «επρόκειτο για μία πανδημία που δεν υπήρξε ποτέ», περιγράφοντας το πρόγραμμα εμβολιασμού ως «ψευδοφάρμακο μεγάλης κλίμακας».
Η επιτροπή εντοπίζει «σοβαρές ελλείψεις» στη διαφάνεια της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, που οδηγούν σε ανησυχίες για το ρόλο των φαρμακευτικών εταιρειών σε αυτήν. Η μείωση της εμπιστοσύνης στις συστάσεις του ΠΟΥ μπορεί να αποβεί «καταστροφική» στην περίπτωση πραγματικής πανδημίας στο μέλλον, προειδοποιεί.
Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει ότι οι υπηρεσίες του ΠΟΥ και της ΕΕ δεν ήταν πρόθυμες να δημοσιοποιήσουν τις λίστες με τα ονόματα και τα συμφέροντα των μελών της Επιτροπής Εκτάκτων Καταστάσεων του ΠΟΥ που εμπλέκονταν στη λήψη αποφάσεων για τις συστάσεις σχετικά με την πανδημία.
Εξάλλου, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η αρχισυντάκτρια του British Medical Journal Φιόνα Γκόντλι καταγγέλλει, μετά από έρευνα της επιθεώρησής της, ότι επιστήμονες που συνέταξαν τις βασικότερες συστάσεις του ΠΟΥ για τη συγκέντρωση εμβολίων είχαν παλαιότερα πληρωθεί από φαρμακευτικές εταιρείες που θα επωφελούνταν.