Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και τη Μέση Ανατολή, καθώς επίσης η σύνοδος των G20 που θα πραγματοποιηθεί στον Καναδά, ήταν τα κυριότερα θέματα στη συνάντηση του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων ΕΘνών Μπαν Κι Μουν στη Νέα Υόρκη. Δεν υπάρχει μυστική διπλωματία στο Σκοπιανό, δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
Ανοικτές οι πρωτοβουλίες για λύση με ΠΓΔΜ
Όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε στον γ.γ. του ΟΗΕ τη βούληση της ελληνικής πλευράς να συμβάλλει στην εξεύρεση λύσης με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.
«Παίρνουμε πρωτοβουλίες για να βοηθήσουμε τη διαδικασία μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ υπό την αιγίδα του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς», σημείωσε, ενώ ερωτηθείς αν ενημέρωσε τον ΓΓ του ΟΗΕ για τις επαφές που είχε με την πλευρά των Σκοπίων, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Θέση μας παραμένει η ίδια για σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Αυτό ακριβώς μετέφερα και στον γ.γ. του Οργανισμού, Μπαν Κι Μουν, λέγοντας, βεβαίως, ότι εμείς είμαστε έτοιμοι και ότι παίρνουμε πρωτοβουλίες για να λυθεί το ζήτημα». «Και αυτές δεν είναι μυστικές πρωτοβουλίες, είναι ανοικτές, δημόσιες πρωτοβουλίες, με στόχο να βρούμε τη λύση μέσα σΆ αυτά τα πλαίσια», υπογράμμισε, κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τον κατηγόρησε για μυστική διπλωματία.
Στο ζήτημα του Κυπριακού, ο Πρωθυπουργός τόνισε στον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην προσπάθεια για λύση και στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια για την εξεύρεση λύσης μέσα στα πλαίσια των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις και τεχνικά χρονοδιαγράμματα.
Με αφορμή και την τελευταία έκθεση του γ.γ. όπου τονίζεται η ανάγκη να υπάρξει λύση στο Κυπριακό μέχρι το τέλος του 2010, ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε ότι όπως «έχουμε δει και στο παρελθόν, τα τεχνητά χρονοδιαγράμματα δεν συμβάλλουν στην επίλυση του Κυπριακού».
«Πιστεύουμε», πρόσθεσε, ότι πρέπει να υπάρξει η ουσιαστική βούληση και ο απαραίτητος χρόνος. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θέλουμε να συζητείται εσαεί το Κυπριακό. Αντιθέτως! Χρειάζεται η βούληση και βούληση βεβαίως από την τουρκική πλευρά, ώστε επιτέλους το Κυπριακό να λυθεί μέσα στα γνωστά πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».
Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, στη συνάντηση συζητήθηκαν εξάλλου διεθνή θέματα που έχουν σχέση με τους Στόχους της Χιλιετίας, με τη συνάντηση των G20 στο Τορόντο, «καθώς και με την ανάγκη να υπάρχουν ρυθμίσεις στη διεθνή αγορά και πόροι στις συναλλαγές που θα μπορούσαν να διατεθούν για την στήριξη της ανάπτυξης σε διεθνές επίπεδο και στην επένδυση για τη νέα τεχνολογία της πράσινης ανάπτυξης». Τέλος, εξετάστηκε πώς μπορεί ο Διεθνής Οργανισμός να συμβάλλει για την υλοποίηση και των δικών του στόχων, όπως την καταπολέμηση της φτώχειας και τη βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Στη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον κ. Μπαν Κι Μουν, από ελληνικής πλευράς συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Αναστάσης Μητσιάλης, ενώ από τον ΟΗΕ παρών ήταν ο βοηθός γγ, υπεύθυνος για Πολιτικές Υποθέσεις, Λιν Πάσκο και άλλοι αξιωματούχοι.