Επαφές Γ. Παπανδρέου με Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες

«Ευκαιρία να αξιοποιήσουμε το κεφάλαιο των Ελλήνων της Διασποράς»
Τρίτη, 22 Ιουνίου 2010 10:23
A- A A+

Τώρα, εν μέσω κρίσης, είναι ευκαιρία να αξιοποιήσουμε το κεφάλαιο των Ελλήνων της Διασποράς, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια γεύματος με Ελληνοαμερικανούς οικονομικούς παράγοντες στη Νέα Υόρκη. Την κρίση δεν δημιούργησε το κοινωνικο κράτος αλλά η διαχείριση της προηγούμενης κυβέρνησης, σημείωσε σε παρέμβασή του στο παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC). Συναντήσεις με αντιπροσωπεία της Φατάχ, τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ και εκπροσώπους άλλων χωρών. Τηλεφωνική επικοινωνία με Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

Τη Δευτέρα το μεσημέρι (τοπική ώρα) ο Γιώργος Παπανδρέου γευμάτισε με Ελληνοαμερικανούς οικονομικούς παράγοντες, οι οποίοι έχουν σημαντικές προσβάσεις τόσο στο Δημοκρατικό κόμμα όσο και στο Ρεπουμπλικανικό: Πίτερ Πέτερσον, Τζέιμς Τσέϊνο, Τζιμ Χάνο, Τζορτζ Τσούνη, Τζορτζ Στάμα, Τζον Νεγκρεπόντε και Τζορτζ Λογοθέτη.

«Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την ανάπτυξη της χώρας και τη μεταφορά τεχνογνωσίας από την Διασπορά», διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός μετά το γεύμα, επισημαίνοντας ότι «οι Έλληνες της Διασποράς είναι ένα κεφάλαιο που δεν έχουμε αξιοποιήσει, με τεράστιες δυνατότητες». «Τώρα, μέσα στην κρίση, είναι μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιήσουμε αυτό το κεφάλαιο, με τις μεγάλες αλλαγές που κάνουμε στη χώρα μας», υπογράμμισε και απευθυνόμενος προς τους ομογενείς επιχειρηματίες σημείωσε ότι το κλίμα για επενδύσεις στην Ελλάδα βελτιώθηκε, εκτιμώντας πως θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο.

Παρόντες στο γεύμα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος συμμετείχε και στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο υπεύθυνος για θέματα Τύπου του Πρωθυπουργού Νίκος Ζιώγας και άλλοι στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου.

Σε παρέμβασή του εξάλλου, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στο παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), που πραγματοποιείται στο Βανκούβερ του Καναδά, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε την επιβολή φόρων στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές των τραπεζών.

Μιλώντας από τη Νέα Υόρκη και αναφερόμενος στα αίτια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, σημείωσε πως δεν ήταν το κράτος πρόνοιας που δημιούργησε την κρίση, αλλά η κακή διαχείριση της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Οι επιλογές μας», πρόσθεσε μεταξύ άλλων, «γίνονται μέσα σ΄ ένα σύνολο αξιών και οι αξίες μας είναι σαφείς. Μιλάμε για την ανάγκη ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών, για τη συμμετοχή, την εκπροσώπηση, τη διαφάνεια, την ισότητα, την αλληλεγγύη».

Στη Νέα Υόρκη ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε επίσης σειρά επαφών με εκπροσώπους άλλων χωρών, οικονομικούς παράγοντες και Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής διεθνούς, ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον ηγέτη του σοσιαλιστικού κόμματος της Αλβανίας Εντι Ράμα, κατά την οποία συζήτησαν για την πολιτική κατάσταση στην Αλβανία και θέματα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, καθώς και με τον νεοεκλεγέντα ηγέτη του σοσιαλιστικού κόμματος της Ρουμανίας, Βίκτωρ Πόντα, με τον οποίο συζήτησαν θέματα συνεργασίας στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με αντιπροσωπεία της Φατάχ και εκπροσώπους του κόμματος Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλίας, όπως επίσης με τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ, με την οποία συζήτησε ζητήματα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, τοπικής αυτοδιοίκησης, ενέργειας και πράσινης ανάπτυξης.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν την Ομογένεια και την Ελλάδα, καθώς και για τη Σύνοδο Ορθοδόξων Επισκόπων, που έγινε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη, υπό την προεδρία του Προκαθημένου της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας. Ο κ. Δημήτριος εξέφρασε προς τον κ. Παπανδρέου τη συμπαράστασή του και τη στήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλει για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή