Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία αλλά και την Αριστερά εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση η κυβέρνηση προβαίνει σε ανατροπές χωρίς να υπολογίζει πολιτικό κόστος. «Όταν η πατρίδα το χρειάζεται, θα το κάνεις χωρίς να υπολογίζεις πολιτικό κόστος», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Απευθυνόμενος και προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εν όψει των κρίσιμων ψηφοφοριών που θα γίνουν στις 21:00 επί της αρχής και αύριο επί των άρθρων του νομοσχεδίου, ο κ. Λοβέρδος μίλησε «για μία νέα σχέση εμπιστοσύνης που σφυρηλατείται και η οποία προκύπτει μέσα και από τον πολιτικό και επιστημονικό διάλογο που προηγήθηκε, αλλά και συνεχίζεται σε επίπεδο κοινωνίας». Όπως εξάλλου είπε, κάθε εξάμηνο θα ενημερώνει την εθνική αντιπροσωπεία για την πορεία των φορέων κοινωνικής ασφάλισης: «Είμαστε εδώ για να εξηγήσουμε οτιδήποτε έχει μείνει σε συνάδελφο, από απορία έως και μομφή».
Στρέφοντας τα πυρά του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Λοβέρδος παρατήρησε: «Η έπαρση ότι θα το εφαρμόζατε καλύτερα δεν πείθει, η έπαρση ότι κατά την εφαρμογή του θα ήσασταν καλύτεροι είναι τουλάχιστον αβάσιμη» και έκανε λόγο για αντίφαση από την απόφαση του αρχηγού της ΝΔ να μην ψηφίσει το μνημόνιο, όταν σε επίπεδο Λαϊκού Κόμματος προέτρεπε τους συναδέλφους του να στηρίξουν την Ελλάδα, και ο ίδιος καταψήφιζε το μηχανισμό στήριξης της χώρας.
Ο υπουργός Εργασίας στηλίτευσε επίσης τη στάση των κομμάτων της Αριστεράς. Χαρακτήρισε «πολιτικό σαλταδορισμό» την "προτροπή" του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για τα μέτρα του μνημονίου, εκφράζοντας παράλληλα την απορία του για τη θέση του κ. Τσίπρα ότι το παρόν σύστημα που -όπως σημείωσε ο κ. Λοβέρδος- κατέρρευσε, είναι καλύτερο από αυτό προτείνεται με το νομοσχέδιο του υπουργείου. «Αυτή είναι η αριστερή θέσης;» διερωτήθηκε.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε επίσης τα δημογραφικά στοιχεία για τη γήρανση του πληθυσμού και την αναλογιστική μελέτη που συντάχθηκε από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και επικυρώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας στη Γενεύη, εξαπολύοντας δριμύ κατηγορώ στην αξιωματική αντιπολίτευση για την αμφισβήτηση της αναλογιστικής μελέτης.
Ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως υπάρχει ρήτρα στο άρθρο 11 του ν/σ για την εκπόνηση ανά διετία αναλογιστικών μελετών (σ.σ. για την πορεία της μεταρρύθμισης) από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, που θα πιστοποιούνται από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και την Ε.Ε..
Καλούμαστε να κάνουμε αλλαγές μέσα σε τρεις μήνες, οι οποίες δεν έγιναν έδω και 30 χρόνια, υπογράμμισε ο υπουργός. «Είμαστε σε σίγουρο δρόμο», διαβεβαίωσε και εκτίμησε ότι «οι πολιτικές μας μπορούν να δώσουν πολύ νωρίτερα αποτελέσματα».
Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος μίλησε για άδικη εικόνα που έχει σχηματιστεί σε βάρος της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας. «Τηλεοπτικά εμφανίστηκε ότι είμαστε κάποιοι άνθρωποι κακοί που θέλαμε το κακό του κόσμου», παρατήρησε.
Αναφερόμενος εξάλλου στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι «στη συζήτηση ο δανειζόμενος αρνείται, και εμείς ως δανειζόμενοι αρνηθήκαμε ορισμένα πράγματα. Την περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης δεν την προτείναμε, τη δεχτήκαμε στο πλαίσιο του συμβιβασμού», επισημαίνοντας πως «αν τα καταφέρουμε, αν περπατήσουν τα μέτρα θα είμαστε σε θέση να άρουμε σκληρές, άδικες και δραματικές αποφάσεις που έχουμε λάβει».
«Πουθενά δεν είναι κεφαλαιοποιητικό το σύστημα, όποιος το λέει αυτό υπακούει σε ιδεολογικές εμμονές ή σφάλλει», υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο υπουργός Εργασίας και υποστήριξε ότι με το νέο ασφαλιστικό σύστημα «εξασφαλίζουμε τους συνταξιούχους αλλά και τη νέα γενιά την οποία δεν τη χρεώνουμε». Προσπαθούμε, κατέληξε ο κ. Λοβέρδος, και με το ασφαλιστικό να επαναφέρουμε τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης και την ευημερία.
Λέτε ότι δεν είναι κεφαλαιοποιητικό αλλά προσομοιάζει, απάντησε ο κοινοβουλευτικής εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Μαρκόπουλος. Είπατε ότι έχετε την τιμή να εισάγετε το νέο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, αλλά αυτό που εισάγετε είναι η απόλυτη κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και αυτό δεν αποτελεί τιμή για εσάς και την κυβέρνησή σας, παρατήρησε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα, η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι θα ψηφίσει επί της αρχής το ασφαλιστικό, αλλά θα καταψηφίσει συγκεκριμένες διατάξεις του ν/σ, όπως αυτή για τη μητέρες ανηλίκων. «Συμφωνώ με πολλές απ' τις διατάξεις, αλλά όχι με την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, καθώς δεν τολμάτε να θίξετε προνομιακά ταμεία. Το ΛΑΦΚΑ, όπως έρχεται σήμερα, αποτελεί αδυναμία. Δεν έπρεπε να εξισώσετε τα όρια ανδρών και γυναικών με την βιαιότητα που γίνεται σήμερα και να αφήσετε τις νέες γυναίκες χωρίς καμία προστασία. Δεν μπορεί οι αποφάσεις αυτές να μην συνοδεύονται από ένα πακέτο κοινωνικής στήριξης», ανέφερε μεταξύ άλλων, η κ. Μπακογιάννη.
Ανάλογη στάση δήλωσε ότι θα κρατήσει και έτερος ανεξάρτητος βουλευτής Κ. Κιλτίδης. Όπως είπε, θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, εφόσον η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το νομοσχέδιο "τολμά" να αντιμετωπίσει ζητήματα, όπως η ύπαρξη συντάξεων μεγαλυτέρων του μισθού, ή η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών. «Θα πρέπει, όμως, να αναγράψετε ρητώς ότι η πρόβλεψη αφορά μία γενιά, μία εικοσαετία και ότι αναθεωρείται ανά πενταετία», διευκρίνισε ο ανεξάρτητος βουλευτής.
«Αν δεν μπορείς να είσαι σοσιαλιστής μέσα στην κρίση, τότε δεν μπορείς ποτέ να είσαι σοσιαλιστής, παρά μόνον νεοφιλελεύθερος. Το νομοσχέδιο είναι ανέντιμο πολιτικά, γιατί από τη μία κόβουμε μισθούς και συντάξεις και από την άλλη νομιμοποιούμε στα νοσοκομεία παρανομίες δισεκατομμυρίων, με το επιχείρημα ότι θα είναι η τελευταία φορά. Έχουμε τρελαθεί. Έχουμε τρελαθεί τελείως», παρατήρησε από την πλευρά της η ανεξάρτητη βουλευτής Σ.Σακοράφα.
Ως εκπλήρωση χρέους Δικαιοσύνης απέναντι στις επόμενες γενιές, χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών Γάννης Ραγκούσης την ανάγκη υπερψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
«Αν συνεχίζαμε έτσι, αν δεν επεμβαίναμε τώρα, θα ήταν ζήτημα λίγων ετών να μην υπάρξει πλέον ασφαλιστικό σύστημα, δηλαδή κοινωνικό κράτος πρόνοιας», είπε ο υπουργός στη Βουλή.
Σημείώσε ακόμα ότι η προηγούμενη γενιά, δηλαδή οι πατεράδες μας δεν ανέλαβαν τις ευθύνες που τους αναλογούσαν, όπως δεν τις ανέλαβαν και όλες οι κυβερνήσες, με «αποκορύφωση τους τραγικούς χειρισμούς κα παραλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης».
«Το καίριο λοιπόν δίλημμα είναι, αν θα ανταποκριθούμε στην πολιτική μας ύπαρξη και στην ευθύνη της αλληλεγγύης των γενεών, ενώ όλα τα άλλα είναι απλώς ενδιαφέρουσες πολιτικές προσεγγίσεις»."
«Όποιος αυτή τη στιγμή λέει όχι στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, είναι σαν να το αφήνει να καταρρεύσει στα χέρια των παιδιών μας, και μάλιστα των πιο αδύνατων», διεμήνυσε ο κ. Ραγκούσης.
Καταλήγοντας, υπογράμμισε πως «συνιστά απύθμενη υποκρισία αυτό που λένε κάποιοι ότι δεν θα υποταχθούν στην Τρόϊκα. Για μένα όμως υπάρχει μία άλλη Τρόϊκα, που όλοι επίσης έχουμε. Είναι τα τρία μου παιδιά και είναι πιο αυστηρή και πιεστική η ευθύνη μας».