Εξήντα έργα χαρακτικής του διακεκριμένου χαράκτη Φώτη Μαστιχιάδη από την προσωπική συλλογή του συλλέκτη Κώστα Ιωαννίδη παρουσιάζονται στον Πολιτιστικό Πολυχώρο της έπαυλης Τσιροπινά, στην Ποσειδωνία Σύρου.
Ανάμεσα στα έργα που παρουσιάζονται σημαντική θέση έχουν τα τοπία με συχνές απόψεις από το Αϊβαλί όπου γεννήθηκε ο καλλιτέχνης ή το Φάληρο όπου έζησε για αρκετά χρόνια.
Στα χαρακτικά του οι δρόμοι πολλές φορές απεικονίζονται έρημοι, τα παντζούρια των σπιτιών φαίνονται κλειστά και τα δέντρα γυμνά από φύλλα συμβολίζοντας την απειλή και τον θάνατο. Κεντρικά θέματα αποτελούν η φτώχεια, ο διωγμός, η καταπίεση, δηλαδή όλες εκείνες οι εικόνες που επηρέασαν τη μνήμη του Μαστιχιάδη από την παιδική του ηλικία.
Διωγμένος από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας το 1922, ο Φώτης Μαστιχιάδης έφτασε στη Μυτιλήνη και από εκεί πήγε στη Θεσσαλονίκη μαθητεύοντας κοντά στον μεγάλο καλλιτέχνη και δάσκαλο Φώτη Κόντογλου.
«Είναι χαρά μου να παρουσιάσω στο φιλότεχνο κοινό της Ποσειδωνίας «Ντελαγκράτσια» εξήντα έργα του Φώτη Μαστιχιάδη, ενός μεγάλου χαράκτη της διασποράς», σημειώνει ο συλλέκτης Κώστας Ιωαννίδης. «Η τοποθέτησή του στους μεγάλους χαράκτες του προηγούμενου αιώνα δεν είναι τυχαία, ξέροντας ότι δουλεύει κάθε είδους τεχνική, από οφόρτ, ακουατίντα, μπιρέν, ξυλογραφία, λιθογραφία και φθάνοντας έτσι σε ένα τέλειο εικαστικό αποτέλεσμα που τον καθιερώνει και τον κατατάσσει στους μεγάλους της γενιάς του, όπως οι Βεντούρας, Γαλάνης, Κατράκη, Κορογιαννάκης, Ορφανός, Κογιεβίνας, Γραμματόπουλος κ.ά.», σημειώνει ο Ιωαννίδης για το έργο του καλλιτέχνη.
Η ανήσυχη φύση του Μαστιχιάδη τον έσπρωξε να πειραματιστεί με όλες τις τεχνικές και με καινούργιες μεθόδους χαρακτικής. Όμως, η χαλκογραφία έγινε το κατ’ εξοχήν μέσον έκφρασής του.
Από τους τελευταίους παραδοσιακούς Έλληνες χαράκτες-χαλκογράφους, ο Μαστιχιάδης απέφυγε όσο ζούσε τα φώτα της δημοσιότητας. Σεμνός και διακριτικός, ελάχιστα κοινοποίησε τη δημιουργική δουλειά του, παρόλο που αφοσιώθηκε ολόψυχα στην χαρακτική, καταφέρνοντας μάλιστα να ανανεώσει και να εμπλουτίσει το πολυσύνθετο αυτό μέσο εικαστικής έκφρασης.
«Η απελευθέρωση του χαράκτη από την πιστή αναπαράσταση του αντικειμενικού κόσμου ήρθε σταδιακά και έφερε στο επίκεντρο την εκφραστικότητα των μορφών και την έμφαση στην ατμόσφαιρα των συνθέσεων, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάστηκαν τα πρώτα αφαιρετικά στοιχεία. Επηρεασμένος από τα προσωπικά του βιώματα, στράφηκε στις θλιμμένες και μελαγχολικές ανθρώπινες φιγούρες, αποδίδοντας τις πτυχές των λιτών ρούχων τους με πλακάτο μαύρο χρώμα και επισημαίνοντας την ταραγμένη ψυχική τους διάσταση μέσα από τα πρόσωπα και τα χέρια» προσθέτει η κριτικός Τέχνης Μπία Παπαδοπούλου.
Η έκθεση έργων του χαράκτη Φώτη Μαστιχιάδη αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για το νησί και όχι μόνο, που φιλοξενείται στην έπαυλη μέχρι τις 17 Αυγούστου.
Πληροφορίες: Έπαυλη Τσιροπινά, Ποσειδωνία Σύρου, 2281361400.