Ο ζωγράφος Ράλλης Κοψίδης έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 14 Αυγούστου και κηδεύτηκε στις 16 Αυγούστου, σε στενό οικογενειακό κύκλο, στο νεκροταφείο Γλυφάδας.
Σημαντικός ζωγράφος και χαράκτης, με ένα καθαρά ιδιότυπο προσωπικό ύφος με έντονα μεταβυζαντινά στοιχεία, ο Κοψίδης δημιούργησε τη δική του προσωπική μυθολογία, που περιλαμβάνει γεροντικές φιγούρες, παιδάκια και γυναίκες μιας άλλης εποχής, ανθρώπους του μόχθου, ενταγμένους σε τοπία με ερημικές παραλίες, με σπίτια παλιά, κτήρια ερειπωμένα, σωρούς με μπάζα και σκουπίδια, που δημιουργούν μια έντονη υπερρεαλιστική ατμόσφαιρα.
Με μια έντονη νοσταλγική επιθυμία για καταγραφή της ζωής, αλλά και φανερή κριτική διάθεση απέναντι στη βιομηχανοποίηση και τον τεχνολογικό πολιτισμό, δημιούργησε έργα στα οποία όμως, τελικά, διαφαίνεται και η αισιόδοξη πλευρά της ζωής.
Εχει εικονογραφήσει εκκλησίες στην Ελλάδα, το Μοναστήρι του Σεβετρόν στο Βέλγιο, καθώς και τον ναό του Αποστόλου Παύλου του Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Γενεύης. ΄Εχει γράψει και εικονογραφήσει αρκετά βιβλία κι έχει ασχοληθεί με την έκδοση χειροποίητων περιοδικών.
Γεννήθηκε το 1929 στο Κάστρο Λήμνου και σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών από το 1949 ως το 1953. Μαθήτευσε κοντά στον Φώτη Κόντογλου από το 1953 ως το 1959, από τον οποίο μυήθηκε στη βυζαντινή ζωγραφική και μαζί του ξεκίνησε την αγιογράφηση ναών, για να την εγκαταλείψει σύντομα, για χάρη της καθαρής ζωγραφικής.
Εργάστηκε ακατάπαυστα σε όλη του τη ζωή και έκανε 15 ατομικές εκθέσεις. Συμμετείχε επίσης, σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το 1989 η Εθνική Πινακοθήκη και το 1994 ο Δήμος Πατρέων οργάνωσαν αναδρομική του έκθεση. Έργα του υπάρχουν σε πολλές πινακοθήκες και σε σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.
Με το έργο του έχουν ασχοληθεί σημαντικοί μας ιστορικοί τέχνης, όπως οι Ε. Βακαλό,Χ. Χρήστου, Σ. Λυδάκης, Β. Σπηλιάδη, Ν. Αλεξίου,Τ. Σπιτέρης, Α. Ταμβάκη, Α. Κούρια,Α. Σχινά και άλλοι.