Κατά ένα μέτρο ψηλότερος και απαλλαγμένος από την παρουσία έργων και πρόχειρων κατασκευών, στέκεται πλέον ο ναός της Αθηνάς Νίκης στην Ακρόπολη. Το ίδιο και άλλα μνημεία. Για λίγο όμως, προτού ξεκινήσει και πάλι τον Οκτώβριο, νέος κύκλος εργασιών στον ιερό βράχο, στη δυτική πλευρά του Παρθενώνα και τα Προπύλαια.
Από το 1979, όταν ξεκίνησαν οι εργασίες στην Ακρόπολη, τα προβλήματα ήταν πολλά, καθώς πάντα προείχε η ασφάλεια των μνημείων και η αναστήλωση συχνά επεφύλασσε εκπλήξεις.
Το μνημείο της Απτέρου Νίκης έχει υποστεί αρκετές αλλαγές. Από το 1687 ακόμη, κατεδαφίστηκε από την τουρκική φρουρά προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φρουρά των Βενετών του Μοροζίνι, ενώ έχει αναστηλωθεί αρκετές φορές.
Πολλά μέλη του είχαν τοποθετηθεί σε λάθος θέσεις, ενώ η δυτική πλευρά έγερνε κατά 4,5 εκατοστά και οι οξειδώσεις είχαν φτάσει στον κατώτερο ναό, τον πώρινο της αρχαϊκής εποχής. Αυτή η τελευταία παρέμβαση, δηλαδή η τοποθέτηση μεταλλικής σχάρας από ανοξείδωτο χάλυβα καθυστέρησε ακόμη περισσότερο τον χρόνο παράδοσης του μνημείου, επειδή δεν είχε προγραμματιστεί.
Τα έργα, ωστόσο, καθυστέρησαν και δύο ακόμη μελέτες. Ήταν αυτή της θέσης των λίθων της ζωφόρου και εκείνη της κατασκευής, από μάρμαρο, των λεοντοκεφαλών στις σίμες, κάτι που έγινε για πρώτη φορά στην Ακρόπολη.
Σημειώνεται ότι οι εργασίες αναστήλωσης έγιναν από την Υπηρεσία Αναστήλωσης Μνημείων Ακρόπολης σε συνεργασία με την Α΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων υπό την επίβλεψη της Επιτροπής Συντήρησης μνημείων Ακροπόλεως.
Ο ναός της Απτέρου Νίκης βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του Ιερού Βράχου, στη θέση όπου στα μυκηναϊκά χρόνια υπήρχε ο πύργος του τείχους, που προστάτευε την είσοδο στην Ακρόπολη.
Ο ναός κτίστηκε μεταξύ των ετών 426-421 πΧ, σε σχέδια του Καλλικράτη, και αποτελεί το διάδοχο πρωιμοτέρων ναών, αφιερωμένων στην Αθηνά Νίκη.
Ο περιηγητής Παυσανίας αναφέρει τον ναό ως ναό της Απτέρου Νίκης και παραθέτει την παράδοση, σύμφωνα με την οποία η Αθηνά απεικονιζόταν στο λατρευτικό της άγαλμα, χωρίς φτερά για να μένει πάντα στην Αθήνα.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ