Εκατό πολύτιμα κοστούμια και εκατόν τριάντα μάσκες εκτίθενται στην έκθεση «Γιάννης Μετζικώφ - θεατρικά Ενδύματα και Προσωπεία. Από τη σκηνή στο Μουσείο" η οποία εγκαινιάζει τη νέα περίοδο της Εθνικής Πινακοθήκης.
Μέσα από την έκθεση ο καταξιωμένος ενδυματολόγος Γιάννης Μετζικώφ, ο «Μάγος των ψευδαισθήσεων» όπως τον αποκαλεί η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, παρασέρνει τον θεατή στον μαγικό κόσμο της σκηνογραφίας και ενδυματολογίας.
Η έκθεση παρουσιάζει ευφάνταστα κουστούμια του καλλιτέχνη αποτυπώνοντας το πλούσιο δείγμα δημιουργίας του. Ξεχωρίζει το λευκό σατέν φόρεμα με τη λεπτοδουλεμένη δαντέλα που φόρεσε η Μπέττυ Αρβανίτη ως "βασίλισσα Ελισάβετ" στο θέατρο της οδού Κεφαλληνίας, το ένδυμα του Νικήτα Τσακίρογλου για τον Οιδίποδα Τύραννο που ήταν και η πρώτη δουλειά του Μετζικώφ στην Επίδαυρο, ο βαρύς μανδύας της Λαίδης Μάκβεθ, που ερμήνευσε η Γκιένα Ντιμίτροβα στο Μέγαρο Μουσικής, οι πτυχώσεις στα φορέματα των Τρωάδων.
Οι μάσκες αποτελούν ξεχωριστό κεφάλαιο στην τέχνη του Μετζικώφ. Σχεδιασμένες στο χαρτί, κατασκευάστηκαν ειδικά για την έκθεση της Πινακοθήκης. "Τα προσωπεία του δεν ανήκουν στον κόσμο του θανάτου (εντάφιες προσωπίδες), ούτε στον κόσμο της ζωής (μάσκες καρναβαλιού) ούτε καν στον κόσμο του θεάτρου (μίμηση χαρακτήρων). Βρίσκονται στο μεταίχμιο", σημειώνει η διευθύντρια της Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.
"Τα πρωτόφαντα κοστούμια και οι ευφάνταστες μάσκες θαρρείς ότι προκαλούν στην ψυχή του θεατή την πεποίθηση ότι νικούν τη μοίρα της ανθρώπινης θνητότητας", αναφέρει ο ιστορικός τέχνης Τάκης Μαυρωτάς, ο οποίος επιμελείται την έκθεση.
Ο Γιάννης Μετζικώφ, (ψευδώνυμο του Γιάννη Παπαδάκη. Το επίθετο Μετζικώφ είναι το βαφτιστικό του πατέρα του) γεννήθηκε στην Κρήτη, σπούδασε ζωγραφική με δάσκαλο τον Μόραλη και σκηνογραφία με τον Βασίλη Βασιλειάδη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Έχει συνεργαστεί με πολλούς σκηνοθέτες όπως τους Κακογιάννη, Βολανάκη, Ευαγγελάτο, Χατζάκη και τη χορογράφο Ζουζού Νικολούδη.
Η έκθεση Μετζικώφ, είναι το τρίτο αφιέρωμα της Εθνικής Πινακοθήκης στην τέχνη της σκηνογραφίας και ενδυματολογίας, μετά την έκθεση με έργα του Φράνκο Τζεφιρέλι, που είχε επιμεληθεί ο Γιάννης Μετζικώφ και την παρουσίαση των ιστορικών κοστουμιών από το βεστιάριο του Εθνικού Θεάτρου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 15 Οκτωβρίου.