Εκτός του ότι η διαφάνεια αποτελεί χρέος μας προς τον πολίτη, πρέπει να πω ότι το πρόγραμμα «Διαύγεια» θα χτυπήσει και πρακτικές που έχουμε ζήσει, ενώ αν είχε εφαρμοστεί νωρίτερα, πολλά από τα γνωστά σκάνδαλα θα είχαν σταματήσει τουλάχιστον νωρίτερα.
Τα παραπάνω υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Εθνικό Τυπογραφείο, όπου μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση ενημερώθηκε για το πρόγραμμα «Διαύγεια».
Πρόσθεσε ότι μέσω του προγράμματος θα αναδειχθούν και οι αδυναμίες της Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίες δεν οφείλονται κατ' ανάγκη στη διαφθορά, αλλά ενδεχομένως στην κακή οργανωτική δομή, την πολυνομία και την επικάλυψη νόμων.
Υπογραμμίζοντας ότι το πρόγραμμα αυτό θα αποτελέσει και εργαλείο ανάπτυξης, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι ο πήχυς στην κυβέρνηση θα μπει ψηλά, έτσι ώστε να εντοπιστεί ποια προβλήματα της Δημόσιας διοίκησης μπορούν να λυθούν εύκολα, σε ποια απαιτούνται τομές, και τελικά η δημόσια διοίκηση να γίνει απλή και λειτουργική για τον κάθε πολίτη, αλλά και για τους επενδυτές, Ελληνες και ξένους.
Ο κ. Παπανδρέου διεμήνυσε ακόμη πως «ο πήχυς στην κυβέρνηση θα μπει ψηλά» αναφερόμενος στα προβλήματα της Δημόσιας Διοίκησης και πρόσθεσε πως μακροπρόθεσμος στόχος είναι η μετάβαση στην πλήρη ψηφιακή εποχή «ώστε να μην χρειάζεται χαρτί».
«Το πρόγραμμα είναι συνδεδεμένο με την απόφασή μας να μην μπορεί να υλοποιηθεί καμία διοικητική πράξη αν δεν αναρτηθεί στο Διαδικυτο» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Ραγκούσης.
Στη συνέχεια έγινε επίδειξη του προγράμματος στον πρωθυπουργό, από μέλος της ομάδας εφαρμογής της "Δι@ύγειας", όπου και αναφέρθηκε ότι αυτή τη στιγμή με το πρόγραμμα είναι συνδεδεμένοι 29 φορείς, ενώ η εφαρμογή της "αναζήτησης" αποφάσεων αποτελεί τον πυλώνα του συστήματος.
Επίσης τα δημόσια έγγραφα θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από τον Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης, χωρίς τον οποίο δεν θα μπορούν να εκτελεστούν πράξεις της Διοίκησης.
Στη διάρκεια της επίδειξης "άνοιξε" μια απόφαση της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με τον υπουργό Εσωτερικών να λέει ότι "δεν ξέρω αν ήταν τυχαίο το ότι "πέσαμε" πάνω σε απόφαση της συγκεκριμένης περιφέρειας, όμως συνειρμικά μου ήλθε στο μυαλό το "Βατοπέδιο", καθώς από την συγκεκριμένη περιφέρεια ξεκίνησαν διάφορες πράξεις για την υπόθεση αυτή".
Σημειώνεται ότι στον ιστότοπο του Εθνικού Τυπογραφείου et.diavgeia.gov.gr. από 1/11/2010 θα αναρτώνται και οι αποφάσεις των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.
Αναλυτικά στοιχεία για το πρόγραμμα «Διαύγεια», όπως αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών:
Από την 1η Οκτωβρίου όλα τα Υπουργεία και οι Περιφέρειες υποχρεούνται να αναρτούν στο Διαδίκτυο νόμους και πράξεις που εκδίδουν. Είναι η αρχή μιας μεγάλης προσπάθειας της χώρας για ουσιαστική διαφάνεια, μέσω του προγράμματος “Δι@ύγεια”.
Το πρόγραμμα “Δι@ύγεια” συντονίζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων τον Ιούλιο του 2010 με το Νόμο 3861/10. Σημειώνεται ότι εφεξής πράξεις και αποφάσεις των φορέων που αναφέρονται στο ν. 3861/10 δεν θα εκτελούνται, αν πρώτα δεν έχουν λάβει Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης από το πρόγραμμα “Δι@ύγεια”.
Η χρήση των νέων μέσων διαδικτυακής επικοινωνίας εξασφαλίζει ευρεία δημοσιότητα και πρόσβαση στην πληροφορία και προοδευτικά θα συντελέσει σε συνολική αλλαγή κουλτούρας σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση σε θέματα διαφάνειας. Η εφαρμογή του προγράμματος “Δι@ύγεια” θα συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία ενός νέου μοντέλου στη σχέση του Πολίτη με το Κράτος. Ο πολίτης πλέον έχει ενισχυμένες δυνατότητες να απολαύσει συνταγματικά του δικαιώματα, όπως είναι η πληροφόρηση και η συμμετοχή στη Κοινωνία της Πληροφορίας. Παράλληλα, με την υποχρεωτική ανάρτηση των πράξεων στο Διαδίκτυο, εξασφαλίζεται η υπευθυνότητα και η λογοδοσία από την πλευρά των φορέων άσκησης της δημόσιας εξουσίας.
Το πρόγραμμα “Δι@ύγεια” εισήγαγε τη δυνατότητα κάθε πολίτης να μπορεί να προσπελαύνει, εκτυπώνει και αποθηκεύει δωρεάν το σύνολο των ΦΕΚ που εκδίδονται από το Εθνικό Τυπογραφείο, χωρίς κόστος συνδρομής.
Επιπλέον, για πρώτη φορά στην Ελλάδα εισάγεται η υποχρέωση ανάρτησης μιας σειράς νόμων και πράξεων των κυβερνητικών και διοικητικών οργάνων στο Διαδίκτυο, λαμβάνοντας ειδική μέριμνα για πράξεις που αφορούν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, την εθνική άμυνα και τα απόρρητα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Το πρόγραμμα “Δι@ύγεια” είναι καινοτόμο για τα διεθνή δεδομένα, με κύριο στόχο να αποφέρει τη μέγιστη δημοσιότητα της κυβερνητικής πολιτικής και της διοικητικής δράσης.
Η εφαρμογή της “Δι@ύγειας” εφαρμόζεται από την 1η Οκτωβρίου, μετά από μηνιαία πιλοτική φάση λειτουργίας στο ΥπΕΣΑΗΔ, το οποίο συντονίζει και εκπαιδεύει τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ ο σχεδιασμός ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας της Ομάδας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Πρωθυπουργού και της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ για την τεχνική λύση της πρώτης φάσης εφαρμογής του Νόμου. Στην πλήρη ανάπτυξη από 1/11/2010 θα συμμετέχουν περισσότεροι από 12.000 Φορείς, Ν.Π.Δ.Δ., όργανα διοίκησης των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, των ανεξάρτητων και ρυθμιστικών αρχών και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και από 15/3/2011 εντάσσονται οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.
Οι πολίτες μπορούν να αναζητούν νόμους και πράξεις απλά και εύκολα, χρησιμοποιώντας λέξεις - κλειδιά και θεματικές κατηγορίες, με τις οποίες είναι καταχωρισμένη κάθε πράξη μέσω μιας εύχρηστης φόρμας αναζήτησης είτε από την ειδική ιστοσελίδα του κάθε φορέα που την εκδίδει, είτε συνολικά από τον ειδικό κεντρικό διαδικτυακό τόπο του Εθνικού Τυπογραφείου, για όλους ανεξαιρέτως τους φορείς et.diavgeia.gov.gr.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ