ΕΕ: Διχάζει η πρόταση για αναθεώρηση της Συνθήκης

Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2010 01:08

A- A A+

Η γαλλογερμανική πρόταση για αναθεώρηση της συνθήκης της Λισαβόνας προκειμένου να προβλεφθούν και πολιτικές κυρώσεις στις χώρες με σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, με αρκετές χώρες να αντιδρούν σε αυτήν.

Ενδεικτικές των αντιδράσεων είναι και οι δηλώσεις της Επιτρόπου για θέματα Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία χαρακτήρισε «τελείως ανεύθυνη» τη γαλλογερμανική πρόταση.

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής, η κ. Ρέντινγκ δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ότι οι πολιτικοί στο Παρίσι και το Βερολίνο δεν είναι ρεαλιστές.

«Το να τρέφει κανείς αυταπάτες για νέες συνθήκες μου φαίνεται τελείως ανεύθυνο», είπε, υπογραμμίζοντας το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του γαλλογερμανικού άξονα και της Κομισιόν σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα στη συνάντηση που είχε η Γερμανίδα Καγκελάριος ¶γκελα Μέρκελ με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στο Ντοβίλ της Γαλλίας, η κ. Μέρκελ συναίνεσε στην πρόταση του κ. Σαρκοζί περί δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης για τις χώρες του ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η Γαλλία θα συμφωνήσει στην αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας.

«Δεν έχουν καταλάβει και οι δύο ότι μας πήρε δέκα χρόνια να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία με τη Συνθήκη της Λισαβόνας;», δήλωσε η Ρέντινγκ. «Και ότι αυτή η συνθήκη περιέχει αρκετά στοιχεία για να διασφαλίζονται μέτρα διάσωσης;».

Αποστάσεις από τις δηλώσεις της Ρέντινγκ πήρε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Είναι προσωπικές δηλώσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Δεν θα σχολιάσω τις προσωπικές δηλώσεις της κυρίας Ρέντινγκ», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τα περισσότερα κράτη μέλη, εκτός από τη Σλοβακία και την Εσθονία, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με την επανέναρξη της διαδικασίας για την αναθεώρηση της Συνθήκης της ΕΕ.

Αρκετές χώρες θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθεί, δεδομένου ότι χρειάστηκαν οκτώ χρόνια για τη δημιουργία και την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανία είναι αποφασισμένη σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής να πείσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, να δώσουν εντολή στον Πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ να παρουσιάσει, εντός των προσεχών μηνών, προτάσεις για αλλαγές στη Συνθήκη της ΕΕ.

Εξάλλου, η αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας συνδέεται, κατά την άποψη του Βερολίνου, και με το ζήτημα της δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης για τις χώρες του ευρώ, το οποίο επίσης θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής.

Πρόγραμμα Γ. Παπανδρέου

Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και στη συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος θα συμμετάσχει ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Το πρόγραμμα του κ. Παπανδρέου έχει ως εξής:

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

2:00 π.μ. Συνεδρίαση Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

5:00 μ.μ. Συνάντηση Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

5.15 μ.μ Οικογενειακή φωτογραφία

5.20 μ.μ Πρώτη Σύνοδος Εργασιών Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

8.15 μ.μ Δείπνο εργασίας

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου

9.30 π.μ. ¶φιξη Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων (Justus Lipsius)

10.00 π.μ. Δεύτερη Σύνοδος Εργασιών Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

1.00 μ.μ. Συνέντευξη Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή