Στα γονίδια οφείλεται εν μέρει και η ικανότητα ενός ανθρώπου να συνεργάζεται με τους άλλους, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Psychological Science».
Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη υπό τον καθηγητή Τίμοθι Μπέιτς του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, όπως αναφέρει το BBC, εντοπίζονται γενετικές επιρροές στην ικανότητα της συνεργασίας, αν και σημαντικό ρόλο παίζουν και άλλοι παράγοντες -κυρίως πολιτισμικοί και κοινωνικοί- οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιο πιθανό να υπερισχύουν. Στο συμπέρασμα αυτό έφτασαν οι επιστήμονες μετά τη μελέτη 1.000 περιπτώσεων διδύμων, αναφορικά με την ικανότητά τους να δημιουργούν ομάδες και να συνεργάζονται αρμονικά με άτομα διαφορετικής φυλής και θρησκείας.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η έρευνα έδειξε ότι οι ταυτόσημοι δίδυμοι είναι πιο πιθανό, σε σχέση με τους μη ταυτόσημους, να δώσουν παρόμοια απάντηση στο ερώτημα πώς αισθάνονται σχετικά με τη συνεργασία με διαφορετικούς ανθρώπους. Αυτό, κατά τους ερευνητές, δείχνει ότι υπάρχει κάτι στα πρόσθετα γονίδια που μοιράζονται, το οποίο επηρεάζει την αντίληψή τους για την ομαδική συνεργασία. Οι μη ταυτόσημοι δίδυμοι, που έχουν λιγότερα κοινά γονίδια, έδωσαν λιγότερο κοινές απαντήσεις στο ίδιο ερώτημα και φάνηκαν να έχουν μικρότερη διάθεση και ετοιμότητα να συνεργαστούν με άλλους ανθρώπους.
«Η επιτυχία μιας ομάδας αντανακλά τη γενετική κληρονομιά των μελών της, καθώς και πολιτισμικούς παράγοντες, όπως η κοινότητα στόχων, πεποιθήσεων και παραδόσεων», δήλωσε ο Μπέιτς.
Πηγή: ΑΠΕ