Είναι το μεγαλύτερο υπαίθριο φεστιβάλ στον κόσμο και κάθε Ιούνιο γίνεται πόλος έλξης για δεκάδες χιλιάδες μουσικόφιλους από κάθε γωνιά της γης, που συρρέουν για να θαυμάσουν τους αγαπημένους τους αστέρες. Εκτός από τόπος διεξαγωγής του διάσημου φεστιβάλ του Γκλάστονμπερι, η Worthy Farm θα είναι πλέον παγκοσμίως γνωστή για έναν ακόμη λόγο: για το μεγαλύτερο ιδιωτικό φωτοβολταϊκό πάρκο στην Αγγλία.
Υπό τους ήχους του –άκρως κατάλληλου για την περίσταση- “Here Comes the Sun” των Beatles, ο ιδιοκτήτης της φάρμας και πνευματικός «πατέρας» του φεστιβάλ Μάικλ Ίβις εγκαινίασε το φωτοβολταϊκό πάρκο, το οποίο στήθηκε στη στέγη ενός τεράστιου στάβλου αγελάδων. Αποτελείται από 1.116 ηλιακούς συλλέκτες συνολικής ισχύος 200 kW, ποσότητα ικανή να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες 40 νοικοκυριών κάθε χρόνο. Σε πρώτη φάση, η ενέργεια θα καλύπτει τις ανάγκες της φάρμας και όση απομένει θα διοχετεύεται στο εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Ο Ίβις απέφυγε να αναγνωρίσει ευθέως το οξύμωρο της υπόθεσης: ο διοργανωτής ενός κολοσιαίου φεστιβάλ, για το οποίο δαπανάται η ενέργεια που παράγουν 200 γεννήτριες αποκτά... δικό του φωτοβολταϊκό πάρκο; «Έπρεπε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ακριβώς επειδή χρησιμοποιούμε τόση ηλεκτρική ενέργεια», δήλωσε. «Αυτή η κίνηση μας φέρνει ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά στο στόχο μας: να διαχειριζόμαστε τη φάρμα όσο πιο οικολογικά γίνεται.» Ο εκτροφέας και διοργανωτής φεστιβάλ, το οποίο φέτος έγινε 40 ετών, έχει αποδείξει και με άλλους τρόπους την οικολογική του συνείδηση –ως προς τη λειτουργία της φάρμας του τουλάχιστον: έχει κατασκευάσει δεξαμενές προκειμένου να εξοικονομεί νερό, χρησιμοποιεί ως λίπασμα ανθρώπινα περιττώματα καθώς η φάρμα είναι συνδεδεμένη με το αποχετευτικό δίκτυο της περιοχής, ανακυκλώνει, ενώ ο ίδιος και το προσωπικό του αποφεύγουν τις μετακινήσεις με όχημα μέσα στην απέραντη Worthy Farm όποτε αυτό είναι εφικτό.
Το καλύτερο απ' όλα; Ότι ο Ίβις όχι μόνο δεν έδωσε μια περιουσία για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού του πάρκου –αφού η κυβέρνηση τα επιδοτεί- αλλά εάν οι υπολογισμοί του αποδειχθούν σωστοί, θα κερδίζει περί τις 70.000 ευρώ το χρόνο, θα κάνει απόσβεση μέσα σε 12 χρόνια και επιπλέον θα εξοικονομεί περίπου 100 τόνους άνθρακα το χρόνο.
Μια ειλικρινής κίνηση καλής θέλησης απέναντι στο περιβάλλον και σε έναν κόσμο που δείχνει να ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για την προστασία του; Ή μια καλά ενορχηστρωμένη κίνηση δημοσίων σχέσεων; Το βέβαιο είναι ότι το μεγαλύτερο ιδιόκτητο φωτοβολταϊκό πάρκο της Βρετανίας δεν θα καλύπτει ούτε στο ελάχιστο τις ενεργειακές ανάγκες της μεγαλύτερης μουσικής εκδήλωσης της χώρας, αφού υπολογίζεται πως όλη η ενέργεια που θα παράγεται ισοδυναμεί με αυτήν που παράγουν μόλις... 6 από τις 200 γεννήτριες του φεστιβάλ!