Το σκόρδο είναι χρήσιμο για την καταπολέμηση της υπέρτασης, σύμφωνα με νέα αυστραλιανή έρευνα.
Πενήντα εθελοντές ασθενείς κλήθηκαν να πάρουν τέσσερις κάψουλες από εκχύλισμα σκόρδου ημερησίως και αποδείχτηκε ότι μετά από 12 εβδομάδες είχαν χαμηλότερη πίεση -περίπου 10mmHg χαμηλότερη η συστολική- σε σχέση με όσους είχαν πάρει εικονική κάψουλα (πλασέμπο).
Η έρευνα εκπονήθηκε από επιστήμονες του πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, υπό την Κάριν Ριντ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Maturitas». Οι Αυστραλοί γιατροί τόνισαν πάντως ότι το σκόρδο δεν πρέπει να υποκαθιστά τα κανονικά φάρμακα για την υπέρταση, αλλά να δρα συμπληρωματικά.
Το σκόρδο, εδώ και χρόνια, θεωρείται καλό για την καρδιά. Προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη δείξει ότι τα συμπληρώματα σκόρδου μειώνουν το επίπεδο χοληστερόλης.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ωστόσο ότι τα συμπληρώματα σκόρδου πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο ύστερα από ιατρική συμβουλή, καθώς το μπορεί να έχουν παρενέργειες, όπως αραίωση του αίματος και αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ