Χαρακτηρίστηκε η χειρότερη πυρκαγιά στην Ιστορία του Ισραήλ. Στοίχισε τη ζωή σε 42 ανθρώπους, ανάγκασε άλλους 17.000 να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, κάποια από τα οποία δεν υπάρχουν πλέον, και μετέτρεψε σε στάχτη 50.000 στρέμματα δασικής έκτασης στην Οροσειρά Καρμέλ, που συγκαταλέγεται στις περιβαλλοντικά προστατευόμενες περιοχές βιόσφαιρας της UNESCO. Ειδικοί λένε τώρα ότι υπαίτιος της καταστροφικής αυτής πυρκαγιάς δεν είναι άλλος από... την κλιματική αλλαγή.
«Η ισχύς της φωτιάς ήταν πρωτοφανής», λέει ο Γισραέλ Τάουμπερ, διευθυντής του τομέα δασών του Εβραϊκού Εθνικού Ταμείου. «Θα πρέπει να τη συνδέσουμε με την υπερθέρμανση του πλανήτη». Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις κατακαμένες πλέον πλαγιές της Οροσειράς Καρμέλ, νότια της Χάιφα, ο Τάουμπερ αιτιολόγησε την εξήγηση που δίνει λέγοντας ότι το έδαφος στην περιοχή ήταν «εξαιρετικά ξηρό» μετά από ένα μακρύ και πολύ θερμό καλοκαίρι, ενώ μέχρι στιγμής η βροχή δεν έχει επισκεφθεί το Ισραήλ. «Λαμβάνοντας υπόψη και την ανατολική διεύθυνση των ανέμων, ο συνδυασμός ήταν θανατηφόρος και δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για μια καταστροφή.»
Η πυρκαγιά έκαιγε επί τέσσερις ημέρες και η ταχεία αποστολή βοήθειας από το εξωτερικό –και από την Ελλάδα, που ανταποκρίθηκε με δύο αεροσκάφη και πυροσβέστες- δεν αρκούσε για να αποτρέψει το μοιραίο. Όλα αυτά σε μια χώρα που, αν και διαθέτει έναν από τους αρτιότερα εκπαιδευμένους και εξοπλισμένους στρατούς, έχει αφήσει –όπως παραδέχονται και οι αρχές- το πυροσβεστικό της σώμα να περιέλθει σε παρακμή.
«50 χρόνια» για την αναδάσωση και αποκατάσταση της οροσειράς
Ο αξιωματούχος του Εβραϊκού Εθνικού Ταμείου δεν ήταν ο μόνος που απέδωσε την πυρκαγιά στην υπερθέρμανση του πλανήτη, παρότι οι ισραηλινές αρχές συνέλαβαν τις προηγούμενες ημέρες δύο άτομα ως ύποπτα για εμπρησμό. «Η πυρκαγιά αποτελεί σαφή απόδειξη των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που μας απειλεί όλους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ισραηλινό παράρτημα της Greenpeace.
«Ενώ βρισκόμαστε στις αρχές του Δεκέμβρη, έχουμε θερινές θερμοκρασίες και καθόλου βροχή. Εάν είχε βρέξει φέτος, το έδαφος και τα δέντρα θα ήταν υγρά και μια τέτοια πυρκαγιά δεν θα μαινόταν ανεξέλεγκτη με τόσο καταστροφικό τρόπο.» Η ανακοίνωση κλείνει με την προειδοποίηση ότι «τέτοιου είδους φωτιές θα εκδηλώνονται πιο συχνά και σε μεγαλύτερη κλίμακα ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.» Ο μόνος τρόπος το Ισραήλ να επικρατήσει σε αυτόν τον πόλεμο, κατά την αρμόδια διευθύντρια της οργάνωσης είναι «να κατανοήσει ότι μόνο η σωστή χρήση ενέργειας και η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου θα περιορίσουν αυτό το τρομακτικό φαινόμενο».
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς Ισραηλινών ειδικών, η πυρκαγιά αφάνισε έκταση διπλάσια από αυτήν που είχαν κάψει όλες οι φωτιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα την τελευταία τριακονταετία! Εκτιμάται ότι προκειμένου η Οροσειρά Καρμέλ να αναδασωθεί και να γίνει όπως πριν, θα χρειαστεί να περάσει τουλάχιστον μισός αιώνας.