Οι περισσότερες πτυχές της καθημερινής μας ζωής - από το σπίτι όπου κατοικούμε μέχρι το αυτοκίνητο που οδηγούμε ή ακόμη και το φαγητό που τρώμε- μπορούν να προσαρμοστούν ώστε και εμείς να ωφελούμαστε και το περιβάλλον να επιβαρύνεται όσο το δυνατόν λιγότερο. Τι γίνεται όμως με τα ζώα που επιλέγουμε (και μας επιλέγουν) για συντροφιά;
Σίγουρα αλλάζουν τη ζωή μας προς το καλύτερο, αλλά μήπως αλλάζουν και το περιβάλλον... προς το χειρότερο; Όπως οι άνθρωποι, έτσι και αυτά πολλαπλασιάζονται, απαιτούν στέγη και τροφή, παράγουν περιττώματα και χρειάζονται πολλά προϊόντα -από τροφή μέχρι παιχνίδια- που όσο αστείο ή περίεργο κι αν ακούγεται μεγαλώνουν το αποτύπωμά άνθρακα των μικρών, τριχωτών μας φίλων. Συνεπώς, ακριβώς όπως μπορούμε να κάνουμε πιο βιώσιμες επιλογές στη δική μας καθημερινότητα, υπάρχουν εξίσου οικολογικές επιλογές και σε ό,τι αφορά τα κατοικίδια. Πρόσφατα, το δίκτυο Animal Planet φιλοξένησε αφιέρωμα στους πιο «πράσινους» τρόπους να επιλέξουμε ζωάκι.
1. Η υιοθεσία
Πολλοί εξακολουθούν να επιλέγουν την αγορά ζώων από pet shops ή εκπαιδευτές, γεγονός που επιτείνει το πρόβλημα του υπερπληθυσμού κατοικίδιων. Το αποτέλεσμα; Να θανατώνονται ζωάκια αφού η προσφορά είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση. Ο υπερπληθυσμός επιβαρύνει και το περιβάλλον καθως σημαίνει περισσότερα περιττώματα και μεγαλύτερη ανάγκη για καλλιεργήσιμες εκτάσεις προκειμένου να παραχθεί τροφή για τα ζώα. Η υιοθεσία, που συνιστά ουσιαστικά... ανακύκλωση ζώων, θα μπορούσε να αμβλύνει το πρόβλημα του υπερπληθυσμού. Πολλές οργανώσεις φιλοξενούν στις εγκαταστάσεις τους γατάκια, σκυλάκια και άλλα ζώα κάθε ηλικίας ή και ράτσας, τα οποία χαρίζονται σε όσους είναι διατεθειμένοι να τα φροντίσουν.
2. Γάτες... εσωτερικού χώρου
Κατά το αμερικανικό δίκτυο, είναι προτιμότερο - από περιβαλλοντικής πλευράς τουλάχιστον- να έχετε τη γάτα σας μέσα στο σπίτι παρά έξω, π.χ. στην αυλή. Ως γνωστόν, οι γάτες είναι κυνηγοί, όχι απαραίτητα επειδή πεινούν, αλλά επειδή αυτό τους υπαγορεύει το ένστικτό τους, έτσι σε κάθε... έξοδό τους από το σπίτι, πεταλούδες, μικρά πουλιά ή ζώα όπως ποντικοί και σκίουροι κινδυνεύουν εάν βρεθούν στο δρόμο τους. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση που επικαλείται το Animal Planet, μόνο στην πολιτεία του Ουισκόνσιν, οι γάτες σκοτώνουν 39 εκατομμύρια πουλιά το χρόνο, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις σε ένα οικοσύστημα, ακόμη και την εξαφάνιση ειδών πτηνών. Εχθρός του περιβάλλοντος θεωρούνται και τα περιττώματα της γάτας, καθώς πολλές φορές περιέχουν παράσιτα, όπως το τοξόπλασμα, τα οποία μπορούν να καταλήξουν στον υδροφόρο ορίζοντα.
3. Κατοικίδια... γενικών καθηκόντων
Μια «πράσινη» επιλογή θεωρείται η απόκτηση ενός ζώου που παρέχει κάτι περισσότερο, πέρα από - αμοιβαία- συντροφιά και αγάπη. Ένα παράδειγμα, για όσους έχουν τη δυνατότητα, είναι οι... κότες, αφού τα αβγά τους μπορούν να εμπλουτίσουν το οικογενειακό τραπέζι. Σίγουρα, δεν είναι εξίσου απαλές και χαδιάρες με μια γάτα, όμως πολλοί λένε ότι μπορούν να εκπαιδευτούν ώστε να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ιδιοκτήτη τους, ενώ κάποιες φαίνεται πως απολαμβάνουν ακόμη και τα χάδια. Απαραίτητη προϋπόθεση: να στεγάζονται σε έναν κατάλληλο χώρο που θα τους επιτρέπει να κινούνται και να απλώνουν ελεύθερα τα φτερά τους. Άλλη «πράσινη» επιλογή είναι τα κουνέλια, αφού τα περιττώματά τους θα μπορούσαν να κομποστοποιηθούν.
4. Μικροί σκύλοι
Όσοι επιθυμούν διακαώς ένα σκύλο - και ιδιαίτερα εάν ζουν σε μικρό σπίτι- θα πρέπει να σκεφτούν το ενδεχόμενο της απόκτησης ενός μικρόσωμου ζώου, για το καλό όχι μόνο του ίδιου του σκύλου, αλλά και για το καλό του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τους συγγραφείς του βιβλίου «Ώρα να Φάμε το Σκύλο: ο Αληθινός Οδηγός για Ένα Βιώσιμο Τρόπο Ζωής», ακόμη και ένας σκύλος μεσαίου μεγέθους μπορεί να καταναλώσει πάνω από 160 κιλά φαγητό το χρόνο, ενώ το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα είναι μεγαλύτερο από αυτό ενός αυτοκινήτου κατηγορίας SUV που διανύει 10.000 χιλιόμετρα. Μικρότεροι σε μέγεθος σκύλοι όπως τα τσιουάουα ή τα κανίς τρώνε σε γενικές γραμμές λιγότερο από τα λαμπραντόρ ή τους γερμανικούς ποιμενικούς. Αυτό σημαίνει ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες τους θα παραχθεί και θα συσκευαστεί λιγότερη τροφή, κάτι που είναι καλό για το περιβάλλον.
5. Ζώα με λίγες απαιτήσεις
Οι σκύλοι και οι γάτες δεν είναι οι μοναδικές επιλογές και σίγουρα δεν είναι οι πιο «οικολογικές». Άλλα ζώα, όπως για παράδειγμα τα χάμστερ, τα πουλιά, τα ψάρια ή ακόμη και τα φίδια χρειάζονται ελάχιστη τροφή και παράγουν λιγότερα περιττώματα, ενώ είναι και πιο ολιγαρκή σε ό,τι αφορά τα παιχνίδια και τα αξεσουάρ τους. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Προϊόντων για Ζώα, οι Αμερικανοί ξοδεύουν δισεκατομμύρια κάθε χρόνο για τα ζώα τους και ιδιαίτερα για πλαστικά παιχνίδια. Προσοχή όμως! Εάν αποφασίσετε να αποκτήσετε ένα ζώο με λιγότερες απαιτήσεις, είναι πιθανό ακόμη και εν αγνοία σας να επιλέξετε κάποιο εξωτικό είδος, το οποίο χρειάζεται πιο εξειδικευμένη φροντίδα, κάτι που θα στοιχίσει περισσότερο και σε εσάς και στο περιβάλλον, αφού για να αναπαραχθούν οι συνθήκες που επικρατούν στον οικότοπο κάποιων ζώων απαιτούνται ειδικά φίλτρα και χημικά για τα ενυδρεία τους.