«Καμία μεταφόρτωση όπλων από ελληνικό λιμάνι»

Κατηγορηματική διάψευση από τον Κ. Καραμανλή
Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2009 10:50
UPD:21:02
ΑΠΕ-ΜΠΕ

A- A A+

Ο πρωθυπουργος Κώστας Καραμανλής διέψευσε κατηγορηματικά σήμερα από το βήμα της Βουλής ότι τέθηκε θέμα μεταφόρτωσης πολεμικού υλικού σε λιμάνι του Ισραήλ, από το λιμάνι του Αστακού. «Υπήρξε αίτημα, αλλά δεν έγινε καμία μεταφόρτωση», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου.

«Υποστηρίζουμε την επίτευξη οριστικής λύσης του προβλήματος με τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους που θα ζει με ειρήνη δίπλα στο κράτος του Ισραήλ. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που υποστηρίζει τη λύση τριών σημείων, η οποία περιλαμβάνει: την άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός, τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων,και τέλος τη λύση δύο ανεξάρτητων κρατών, του Παλαιστινιακού και του κράτους του Ισραήλ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Είναι αυτονόητο ότι οι παρεμβάσεις κάθε ευρωπαϊκής χώρας είναι αποτελεσματικότερες αν εντάσσονται σε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Κ. Καραμανλής: Καμία μεταφόρτωση όπλων από ελληνικό λιμάνι

Κ. Καραμανλής: Καμία μεταφόρτωση όπλων από ελληνικό λιμάνι

«Ημασταν από τους πρώτους, αν όχι οι πρώτοι που στείλαμε ανθρωπιστική βοήθεια. Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι τέθηκε θέμα μεταφόρτωσης πολεμικού υλικού σε λιμάνι του Ισραήλ, από το λιμάνι του Αστακού. Υπήρξε αίτημα, αλλά δεν έγινε καμία μεταφόρτωση», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής και επανέλαβε για μία ακόμα φορά την ανάγκη άμεσης εκεχειρίας.

«Ζήτημα μεταφόρτωσης στρατιωτικού υλικού σε ελληνικό έδαφος για λογαριασμό του Ισραήλ δεν ζητήθηκε και βεβαίως δεν έγινε. Ζήτημα πραγματοποίησης τέτοιας μεταφόρτωσης δεν τέθηκε και δεν τίθεται» τόνισε ο πρωθυπουργός και διευκρίνισε:

«Πράγματι, από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν δεν υπήρχε καμία πολεμική εμπλοκή στην περιοχή μας, τέθηκε από την αμερικανική πλευρά, ζήτημα μεταφόρτωσης στο λιμάνι του Αστακού, αμερικανικού στρατιωτικού υλικού, και υπογραμμιζόταν ότι προοριζόταν για αμερικανικές αποθηκευτικές μονάδες στο Ισραήλ ... Το πλοίο έφτασε ανοιχτά του Αστακού στις αρχές του μήνα. Δεν υπήρξε ωστόσο άδεια από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής και μεταφόρτωση δεν έγινε». «Με λίγα λόγια: Ναι, υπήρξε αίτημα. Ναι, έφτασε το πλοίο ανοιχτά του Αστακού. Δεν έγινε όμως καμιά μεταφόρτωση και το πλοίο αναχώρησε», δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Καραμανλής.

«Καταδικάζουμε τη βία από όπου κι αν προέρχεται», συμπλήρωσε. «Δεν υπηρετείται το συμφέρον του τόπου με αφορισμούς και κορώνες ... Δεν έγινε καμία μεταφόρτωση στρατιωτικού υλικού σε κανένα ελληνικό λιμάνι. Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητεί την αξιοπιστία της Ελλάδας», παρατήρησε ο πρωθυπουργός απαντώντας στον Αλέκο Αλαβάνο.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Κ. Καραμανλής: Οχι στη διαστρέβλωση της αλήθειας

Κ. Καραμανλής: Οχι στη διαστρέβλωση της αλήθειας

Η κυβέρνηση, κατέληξε, έχει σαφή και ξεκάθαρη θέση για το παλαιστινιακό. Υποστηρίζουμε την επίτευση οριστικής λύσης για την αποκατάσταση της ειρήνης και οριστικής λύσης στη Μέση Ανατολή με τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Απαντώντας εξάλλου σε άλλη ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., ο κ. Καραμανλής διευκρίνισε πως δεν χρησιμοποιήθηκε κανένα ελληνικό λιμάνι ή αεροδρόμιο κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης στη Μέση Ανατολή.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Κ. Καραμανλής: Δεν χρησιμοποιήθηκε κανένα ελληνικό λιμάνι, ούτε αεροδρόμιο

Κ. Καραμανλής: Δεν χρησιμοποιήθηκε κανένα ελληνικό λιμάνι, ούτε αεροδρόμιο

Αλαβάνος: Γιατί χανόμαστε στον άθλιο μέσο όρο της Ε.Ε.;

«Σε ιστοσελίδα αμερικανικού οργανισμού αναφέρεται ότι το 2007 ξεκίνησαν 690 κοντέινερ από τον Αστακό με προορισμό το λιμάνι Ασντοντ του Ισραήλ. Σας καλώ να το διαψεύσετε», ανέφερε κατά την παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Αλ. Αλαβάνος: Γιατί χανόμαστε στον άθλιο μέσο όρο της Ε.Ε.;

Αλ. Αλαβάνος: Γιατί χανόμαστε στον άθλιο μέσο όρο της Ε.Ε.;

«Γιατί η Ελλάδα να χάνεται μέσα στον άθλιο μέσο όρο της ΕΕ;», διερωτήθηκε ο κ. Αλαβάνος και τόνισε πως «για μας ανοχή σημαίνει συγκάλυψη». «Οι λαοί της ευρύτερης περιοχής -πρόσθεσε- δεν αντιδρούν το ίδιο όταν ακούν το όνομα Ελλάδα, όπως όταν ακούνε Ηνωμένες Πολιτείες. Γιατί την χαλάμε αυτή την παράδοση».

Όπως είπε ο κ. Αλαβάνος, «το πεδίο των μαχών σήμερα είναι ο χώρος εκείνος στον οποίο αναφέρονται οι Γραφές. Και έχει γίνει ένας τόπος Αποκάλυψης. Χθες είχαμε επιθέσεις του Ισραήλ σε νοσοκομείο, στα γραφεία του ΟΗΕ σε γραφεία διεθνών πρακτορείων». «Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε σύσσωμη. Η Ελλάδα απουσιάζει», παρατήρησε.

Τέλος ο κ. Αλαβάνος παρότρυνε την ελληνική κυβέρνηση να «δει τον Ερντογάν ο οποίος, με θάρρος καταδίκασε την επίθεση του Ισραήλ».

Σε άλλη επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζή σχετικά με τη μεταφορά αμερικανικού οπλισμού προς το Ισραήλ μέσω του λιμανιού στο Πλατυγιάλι Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, απάντησε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Π. Καμμένος, ο οποίος και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κ. Χαλβατζής εμπιστεύεται περισσότερο τον Έλληνα πρωθυπουργό, παρά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αξιωματούχους άλλων χωρών.

Από την πλευρά του ο κ. Χαλβατζής επέκρινε την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ότι κατά την ομιλία της στη σύνοδο του ΟΑΣΕ, «χρησιμοποίησε 2.424 λέξεις, αλλά δεν χρησιμοποίησε άλλες οκτώ που να λένε 'καταδικάζουμε το Ισραήλ για τις σφαγές των Παλαιστινίων'». «Πρόκειται για στάση Πόντιου Πιλάτου», παρατήρησε ο κ. Χαλβατζής.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή