Η υπόθεση του 42χρονου Αμερικανού ασθενούς HIV που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μυελού των οστών με εντυπωσιακά αποτελέσματα αναπτερώνει τις ελπίδες της ιατρικής κοινότητας για οριστική αντιμετώπιση του ιού, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Independent.
Το πρόσφατο επίτευγμα της ιατρικής που δημοσιεύτηκε σήμερα στο ιατρικό περιοδικό «The New England Journal of Medicine» εκτιμάται ότι ανοίγει νέους δρόμους για τη θεραπεία των ασθενών HIV, οι οποίοι δεν θα χρειάζεται πλέον να λαμβάνουν δια βίου αντιρετροϊκά φάρμακα.
Η νέα αυτή θεραπεία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε έναν επί 10ετίας ασθενή HIV, ο οποίος παρότι λάμβανε επί τέσσερα χρόνια αντιρετροϊκά και υποβαλλόταν σε συχνές εξετάσεις, νόσησε από λευχαιμία. Η μοιραία του πορεία, όμως, φαίνεται πως αντιστράφηκε δύο χρόνια πριν, όταν υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μυελού των οστών. Έκτοτε δεν του ξαναχορηγήθηκαν αντιρετροϊκά και δεν προσβλήθηκε από άλλη ασθένεια. Σήμερα θεωρείται ο μακροβιότερος διασωθείς του υιού που έχει υποβληθεί σε θεραπεία αντιρετροϊκών. «Όσο το φορτίο του ιού παραμένει μη ανιχνεύσιμο, ο ασθενής δεν θα χρειαστεί να υποβληθεί ξανά σε θεραπευτική αγωγή με αντιρετροϊκά», σημειώνει η εφημερίδα.
Για να προβούν σε μεταμόσχευση μυελού των οστών, ο Δρ. Γκέρο Χάτερ, αιματολόγος στο Berlin Charité Hospital και οι συνεργάτες του υπέβαλαν σε εξετάσεις 61 δυνητικούς δότες μέχρις ότου εντοπίσουν συμβατό μόσχευμα. Για το λόγο αυτό, ο Δρ. Χάτερ χαρακτηρίζει ιδιαίτερα επισφαλή τη συγκεκριμένη μέθοδο ως επικρατούσα θεραπεία του HIV και τον εντοπισμό συμβατού μοσχεύματος ιδιαίτερα δύσκολο. Μια ενδεχόμενη, όμως, τροποποίηση της προσέγγισης και με τη βοήθεια της γενετικής θεραπείας, οι ασθενείς HIV θα μπορούσαν να καταστούν ανθεκτικοί στον ιό, επισημαίνει ο Δρ. Χάτερ.
Ακόμη και από πλευράς κόστους, η μεταμόσχευση του μυελού των οστών είναι προτιμότερη, επισημαίνει ο The Independent. Το κόστος της θεραπείας με αντιρετροϊκά στην Ευρώπη ανέρχεται στα 70.000-80.000 ευρώ ετησίως, έναντι του εφάπαξ ποσού 20.000-30.000 που απαιτείται για τη μεταμόσχευση.
«Όταν ξεκίνησα στην ιατρική, δεν υπήρχε κανενός είδους θεραπεία για την αντιμετώπιση του HIV. Σήμερα, όμως, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική και πιστεύω ότι η συγκεκριμένη υπόθεση δίνει μια νότα αισιοδοξίας για το μέλλον», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Δρ. Χάτερ.