Νέα προειδοποίηση για το ενδεχόμενο δραματικής επιδείνωσης της διεθνούς διατροφικής κρίσης λόγω των κλιματικών αλλαγών απευθύνει ο ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, μέχρι και το 25% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων κινδυνεύει να χαθεί εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, της λειψυδρίας, των επιδρομών πεινασμένων ζώων στις καλλιέργειες και της υποβάθμισης των εδαφών.
Πιο αναλυτικά, βάσει έκθεσης που παρουσίασε το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) κατά τη διάρκεια συνάντησης 100 και πλέον υπουργών Περιβάλλοντος από όλο τον κόσμο στο Ναϊρόμπι της Κένυας, οι τιμές των ειδών διατροφής μπορεί να αυξηθούν έως και 50% μέσα σε λίγες δεκαετίες, οδηγώντας σε εξαθλίωση τους φτωχούς, οι οποίοι δαπανούν έως και το 90% των εισοδημάτων τους για τροφή.
Την ίδια στιγμή, περισσότερα από τα μισά τρόφιμα που παράγονται σήμερα στον κόσμο χάνονται, σπαταλώνται ή καταλήγουν στα σκουπίδια εξαιτίας της ανεπαρκούς διαχείρισης της διατροφικής αλυσίδας, ενώ οι σύγχρονες μέθοδοι επεξεργασίας θα επέτρεπαν την επαναχρησιμοποίησή τους ως ζωοτροφές, αποκαλύπτει ο διευθυντής του Προγράμματος Ασίμ Στάινερ.
«Μόλις το 43% των δημητριακών που παράγονται στον κόσμο προορίζεται για κατανάλωση από τους ανθρώπους» αποκαλύπτει το UNEP, το οποίο προειδοποιεί ότι εάν οι άνθρωποι κατανάλωναν το σύνολο των παραγόμενων δημητριακών και παρήγαν ζωοτροφές ανακυκλώνοντας τα υπολείμματα των τροφών, θα μπορούσαν να τραφούν 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι περισσότεροι μέχρι το 2050.
Σύμφωνα με τον FAO, τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από την πείνα αυξήθηκε το 2008 κατά 40 εκατομμύρια, φτάνοντας τα 973 εκατομμύρια παγκοσμίως.