Με τη διπλάσια ταχύτητα ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας –έναντι των προ διετίας εκτιμήσεων των Ηνωμένων Εθνών– σύμφωνα με έκθεση επιστημόνων που παρουσιάστηκε χθες.
Οι ραγδαίες κλιματικές αλλαγές απειλούν με εκτοπισμό εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους καθώς στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική αναμένεται άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά ένα μέτρο έως το 2100, προκαλώντας τη βύθιση των παράκτιων πόλεων και των μικρών νησιών.
Πεδινές παράκτιες χώρες με αυξανόμενο πληθυσμό –όπως το Μπαγκλαντές, η Βιρμανία και η Αίγυπτος– θα δουν μεγάλα τμήματα της επιφάνειάς τους να καλύπτονται με νερό, ενώ νησιά του Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από το χάρτη.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Βρετανίας στις κλιματικές διαπραγματεύσεις, Τζον ¶στον, ακόμα και τα ανεπτυγμένα κράτη πρέπει να πάρουν σοβαρά τα απειλητικά σενάρια για το μέλλον, τονίζοντας ότι μια άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά ένα έως δύο μέτρα σημαίνει την απόλυτη καταστροφή, ακόμα και για μεγάλες χώρες όπως η Κίνα.
Τις ζοφερές αυτές εκτιμήσεις παρουσίασαν χθες τέσσερις επιστήμονες στη διάρκεια προπαρασκευαστικής συνδιάσκεψης εν όψει της διεθνούς συνόδου για τις κλιματικές αλλαγές τον ερχόμενο Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη. Οι κλιματολόγοι υπογράμμισαν το ρόλο των παγκόσμιων ηγετών στη μείωση των διοξειδίων του άνθρακα και των υπόλοιπων αερίων του θερμοκηπίου που οδηγούν σε υπερθέρμανση του πλανήτη με αποτέλεσμα τη διαστολή των θαλασσών και την άνοδο στη στάθμης της θάλασσας.
Μολονότι η τήξη των θαλάσσιων πάγων που επιπλέουν στη θάλασσα δεν οδηγεί σε άνοδο της στάθμης, το λιώσιμο των χερσαίων πάγων εγείρει έντονες ανησυχίες. Η τήξη των αχανών παγωμένων εκτάσεων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης της θερμοκρασίας στα υψηλά υψόμετρα επιταχύνει την άνοδο του επιπέδου των παγκόσμιων ωκεανών με ρυθμούς που ξεπερνούν κάθε προσδοκία.
Συγκεκριμένα, το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας δεν λιώνει απλώς –λιώνει με «δυναμικούς» ρυθμούς, καθώς ολόκληρα τμήματα καταρρέουν καθώς το νερό από την τήξη των πάγων διαπερνά τις ρωγμές του και επιταχύνει τη διάλυσή του. Η διαδικασία αυτή δεν είχε ληφθεί υπ’ όψιν στην έκθεση AR4 του ΟΗΕ με αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις να υπολείπονται σημαντικά του πραγματικού ρυθμού ανόδου της στάθμης, επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Διατυπώθηκε, επίσης, η άποψη ότι εξαιτίας των αερίων του θερμοκηπίου η Γη πλησιάζει κρίσιμα σημεία καμπής τα οποία, εάν τα ξεπεράσει, θα είναι σχεδόν αδύνατη η αντιστροφή της πορείας του κλίματος και η επαναφορά του πλανήτη στην προηγούμενη κατάσταση. «Ο πλανήτης έχει πολύ ελάχιστα χρονικά περιθώρια», σχολίασε ανήσυχος ο επικεφαλής του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή, Ρατζέντρα Πατσαούρι, μετά την παρουσίαση των νέων στοιχείων.
Με προϊστορικούς ρυθμούς αυξάνονται οι εκπομπές CO2
Oι θάλασσες μετατρέπονται σε όξινες με τόσο γρήγορους ρυθμούς που σε λίγες μόνο δεκαετίες θα δημιουργηθούν στη Γη συνθήκες αντίστοιχες με αυτές την εποχή των δεινοσαύρων, προειδοποιούν Βρετανοί επιστήμονες σε έκθεση του πανεπιστημίου του Μπρίστολ.
Η ραγδαία οξίνιση των θαλασσών οφείλεται στις τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται από τα φουγάρα και απορρίπτονται στη θάλασσα. Οι χημικές μεταβολές που συντελούνται απειλούν με «πρωτοφανή» σοβαρότητα τα θαλασσινά είδη, όπως τα μαλάκια και τα οστρακοειδή, με αποτέλεσμα την εκτεταμένη εξαφάνιση πολλών ειδών.
Οι επιστήμονες συγκρίνουν τους σημερινούς ρυθμούς οξίνισης με την απελευθέρωση τεράστιων ποσοτήτων αερίων του θερμοκηπίου στη διάρκεια της προϊστορικής περιόδου, στην οποία οι επιστήμονες αποδίδουν τη διευρυμένη εξάλειψη πολλών από τα θαλάσσια είδη βαθέων υδάτων. Τα πορίσματα της έκθεσης θα παρουσιαστούν στη διάρκεια της τριήμερης συνόδου για τις κλιματικές αλλαγές που θα ξεκινά σήμερα τις εργασίες της στην Κοπεγχάγη.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Guardian