Αφαίρεση του θυρεοειδή χωρίς μεγάλη τομή και με ελάχιστο χρόνο νοσηλείας υπόσχεται μια νέα ελάχιστη επεμβατική μέθοδος θυρεοειδεκτομής, που εφαρμόζεται πλέον και στη χώρα μας, στη Γ΄ Χειρουργική Κλινική του ΑΠΘ, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για τη ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη θυρεοειδεκτομή (Minimaly Invasive Video Assisted Thyroeidectomy), όπου ο χειρουργός χρησιμοποιώντας ενδοσκοπικά μικροκάμερα και βλέποντας από ένα μόνιτορ μπορεί να αφαιρέσει το θυρεοειδή.
«Οι ενδείξεις για την εφαρμογή της μεθόδου αυτής είναι αυστηρές. Δηλαδή, ο θυρεοειδής δεν θα πρέπει να έχει καρκίνο και το μέγεθός του δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από ένα μανταρίνι», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Γ΄ Χειρουργικής Κλινικής καθηγητής, Σπύρος Παπαβραμίδης.
Για την εφαρμογή της χρησιμοποιείται ο λαπαροσκοπικός εξοπλισμός και μία μικροκάμερα, ενώ η χρήση απολινωτή αγγείων και διαχωριστή ιστών μειώνει το χρόνο της επέμβασης και την απώλεια αίματος και δεν χρειάζονται ράμματα. Η ολική θυρεοειδεκτομή με την τεχνική αυτή είναι ασφαλής και, όπως εξήγησε ο κ. Παπαβραμίδης, ο χρόνος της επέμβασης κυμαίνεται από 40 λεπτά έως μιάμιση ώρα, ο ασθενής μπορεί να βρει από το νοσοκομείο την επόμενη μέρα, ενώ αισθητικά το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό, καθώς η τομή είναι μόνο δύο εκατοστών.
«Η τεχνική αυτή διεθνώς άρχισε να εφαρμόζεται εδώ μια τριετία, ενώ η Γ΄ Χειρουργική Κλινική του ΑΠΘ είναι μια από τις λίγες στην Ευρώπη και η μοναδική στη χώρα μας που την εφαρμόζει εδώ και ένα χρόνο. Τα πλεονεκτήματα της τεχικής αυτής, έναντι της κλασικής, την κάνουν αποδεκτή από τους χειρουργούς και τους ασθενείς», πρόσθεσε ο κ. Παπαβραμίδης.
Η τεχνική αυτή και τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της σε 13 ασθενείς στη διάρκεια του 2008, στη Γ΄Χειρουργική Κλινική του ΑΠΘ, θα παρουσιαστούν στο 24ο Βορειοελλαδικό Ιατρικό Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί 26-28 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.