Τη Δευτέρα 27 Απριλίου θα αρχίσει στην Αθήνα διήμερο συνέδριο με τίτλο «Προστασία της Βιοποικιλότητας – Πέρα από το 2010» σχετικά με το μέλλον της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη βιοποικιλότητα.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, περίπου 230 εκπρόσωποι από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και αντιπρόσωποι ΜΚΟ, ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών θα συζητήσουν τη σημερινή πολιτική της ΕΕ για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και θα επισημάνουν τις προτεραιότητες της μελλοντικής δράσης.
Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι συνεχίζεται η φθίνουσα πορεία των οικοσυστημάτων και των ειδών, μολονότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, για παράδειγμα με τη συγκρότηση του δικτύου Natura 2000. Προκειμένου να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη από την ΕΕ αναχαίτιση της απώλειας της βιοποικιλότητας, θα είναι αναγκαίο να συνεκτιμηθεί η πραγματική αξία της βιοποικιλότητας κατά τη διαδικασία λήψης πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων.
«Τα οικοσυστήματα, που είναι τα θεμέλια της ζωής στη Γη, καταστρέφονται με πρωτοφανή ρυθμό» δήλωσε ο αρμόδιος για το περιβάλλον Επίτροπος κ. Σταύρος Δήμας. «Η προστασία της φύσης αποτελεί αυτονόητη ηθική υποχρέωση. Η βιοποικιλότητα είναι όμως και η βάση της καλής διαβίωσης του ανθρώπου. Τα οικοσυστήματα εξασφαλίζουν καθαρό νερό, καθαρίζουν τον ατμοσφαιρικό αέρα, ρυθμίζουν το κλίμα και μας εξασφαλίζουν τρόφιμα. Η φύση μάς παρέχει πρώτες ύλες και είναι η πηγή προέλευσης πολλών από τα αποτελεσματικότερα φάρμακα. Οι εφαρμοζόμενες πολιτικές για την αναχαίτιση της ανησυχητικής απώλειας της βιοποικιλότητας έχουν μεν θετικά αποτελέσματα, αλλά δεν αρκούν για να αντιμετωπιστεί η πρόκληση σε όλο της το μέγεθος. Η συνέχιση της συνήθους πρακτικής, σαν να μην συνέβαινε τίποτα, δεν αποτελεί βιώσιμη επιλογή και σκοπός του συνεδρίου είναι να αναζωογονηθούν οι προσπάθειες για την αναχαίτιση της απώλειας της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη και αλλού.»
Χάρτης πορείας για μελλοντική πολιτική
Το συνέδριο θα αρχίσει με επικαιροποιημένη επισκόπηση της κατάστασης της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη και αλλού, προτού επεκταθεί στη μελλοντική θεώρηση. Σε παράλληλες συνεδρίες θα καλυφθούν διάφορα ζητήματα, όπως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη βιοποικιλότητα, η ανταπόκριση της βιομηχανίας και του επιχειρηματικού κόσμου, οι δυνητικές βελτιώσεις του δικτύου Natura 2000, η ανάγκη αποτελεσματικότερης ένταξης πτυχών βιοποικιλότητας σε άλλους τομείς άσκησης πολιτικής (π.χ. γεωργία, αλιεία, περιφερειακή ανάπτυξη, μεταφορές, ενέργεια, εμπόριο και αναπτυξιακή βοήθεια) καθώς και η ανάγκη να συνεκτιμάται η πραγματική αξία της βιοποικιλότητας στα οικονομικά και λογιστικά μεγέθη. Το συνέδριο θα λήξει με τη σύνθεση των συστάσεων και το «Μήνυμα από την Αθήνα», όπου θα συνοψίζονται οι προτάσεις για τη μελλοντική πολιτική στο θέμα της βιοποικιλότητας.
Δεοντολογική και οικονομική αναγκαιότητα
Προστασία της βιοποικιλότητας σημαίνει διατήρηση της ανθεκτικότητας και της ζωτικότητας των φυσικών οικοσυστημάτων μας, τόσο όσον αφορά την εγγενή αξία τους όσο και τα οφέλη που προσφέρουν στην ανθρωπότητα. Υγιή οικοσυστήματα συνιστούν την καλύτερη άμυνά μας στα ακραία καιρικά φαινόμενα που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.
Αναγνωρίζεται όλο και ευρύτερα ότι έχουν τεράστια αξία τα οφέλη που αποκομίζει η ανθρωπότητα από τη φύση και ότι η αειφόρος ανάπτυξη της ανθρωπότητας εξαρτάται από τη συνεχή παροχή αυτών των οφελών. Εντούτοις, η πραγματική αξία αυτών των οφελών δεν αποτυπώνεται επί του παρόντος ούτε στις τιμές της αγοράς ούτε στη λήψη πολιτικών αποφάσεων. Θα συνεχιστεί η απώλεια της βιοποικιλότητας εφόσον δεν αντιμετωπιστεί αυτή η θεμελιώδης έλλειψη.