«Το ψήσιμο στα κάρβουνα είναι αντι-οικολογικό»

Τετάρτη, 20 Μαΐου 2009 11:58
UPD:12:15
A- A A+

Το μπάρπεκιου κάνει κακό στο περιβάλλον, καθώς σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη το ψήσιμο στα κάρβουνα είναι πιο αντι-οικολογικό από το ψήσιμο με προπάνιο ή με υγροποιημένο αέριο LPG (μίγμα προπανίου και βουτανίου).

Σύμφωνα με την μελέτη, που έγινε από τον Έρικ Τζόνσον και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό για το περιβάλλον "Environmental Impact Assessment Review" τόσο το προπάνιο όσο και το αέριο LPG είναι πολύ πιο αποδοτικά σε σχέση με τα κάρβουνα, τόσο στην παραγωγή τους όσο και κατά την χρήση τους στο μαγείρεμα.

Τα κάρβουνα παράγονται με την θέρμανση ξύλων σε κάμινο, μια διαδικασία που έχει αποδοτικότητα 20 - 35%, καθώς μεγάλο μέρος του ξύλου μετατρέπεται σε αέριο και εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα. Αντίθετα για το προπάνιο και το LPG η αποδοτικότητα ξεπερνά το 90%.

Η μελέτη τονίζει επίσης ότι οι ψηστιέρες που δουλεύουν με αέριο, μοιάζουν με τους συμβατικούς ηλεκτρικούς φούρνους, καθώς έχουν διακόπτες που ανοίγουν και κλείνουν την τροφοδοσία με αέριο. Αντίθετα οι ψηστιέρες με κάρβουνα δεν μπορούν εύκολα να ρυθμίσουν την κατανάλωση καυσίμου (κάρβουνου).

Ακόμα η έρευνα επισημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος από τα χρησιμοποιούμενα κάρβουνα στην Ευρώπη εισάγονται από αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως της Αφρικής, γεγονός που σημαίνει ότι μεγάλες ποσότητες δέντρων και άλλης ξυλείας καταστρέφεται σε αυτές τις χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή