Μετά τις σκανδαλώδεις αμοιβές των golden boys του χρηματοοικονομικού κλάδου, το κόστος των δύο τελευταίων μεταγραφών στη μαδριλένα «βασίλισσα» κατάφεραν να επιφέρουν νέους κλονισμούς στην συγκλονισμένη από την κρίση κοινωνία.
Μετά την μεταγραφή του Κακά από τη Μάντσεστερ Γιουνάιντετ στη Ρεάλ Μαδρίτης έναντι 65 εκατ. ευρώ, ακολούθησε νέα «ιστορική» μεταγραφή, η εξαγορά του Ρονάλντο από την Μίλαν έναντι 93 εκατ. ευρώ.
Σημειωτέον ότι στο κόστος μεταγραφής δεν περιλαμβάνονται οι αμοιβές των δύο ποδοσφαιρικών αστέρων από την καινούργια τους ομάδα.
Η μεταγραφική έξαρση των τελευταίων ημερών –και η διακίνηση μυθικών ποσών– φαντάζει τουλάχιστον προκλητική εν μέσω της διεθνούς κρίσης –πόσο μάλλον σε μια χώρα που η ανεργία αγγίζει διψήφια νούμερα.
Παρ’ όλα αυτά, τα υπέρογκα ποσά που καταβάλλονται έναντι των χρυσών παιδιών του ποδοσφαίρου δεν εξαγριώνουν το ίδιο την κοινή γνώμη με τα μπόνους που λάμβαναν τα golden boys του τραπεζικού κλάδου –το ταλέντο των οποίων ήταν σε πολλές περιπτώσεις αμφισβητήσιμο.
Το ότι οι αμοιβές και το κόστος μεταγραφής των ποδοσφαιριστών έχουν «χτυπήσει κόκκινο» αποδεικνύεται από τα στοιχεία της Deloitte, σύμφωνα με τα οποία οι μισθοί στην Πρεμιέρ Λιγκ έχουν αυξηθεί με μέσο ρυθμό 19% ετησίως μετά το 1992.
Στο αγγλικό πρωτάθλημα, οι αμοιβές των παικτών έχουν απορροφήσει το 62% των εσόδων του περασμένου έτους, έναντι του 50% που λάμβαναν τα κορυφαία στελέχη της επενδυτικής στρατηγικής από τα έσοδα του εκάστοτε ιδρύματος.
Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι η διάθεση υπέρογκων ποσών για την εξασφάλιση ταλέντων έχει κάποιο νόημα, δεδομένου ότι οι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές προσελκύουν χορηγούς, γεμίζουν τα στάδια, τραβούν την προσοχή των ΜΜΕ και εξασφαλίζουν θεαματικά κέρδη από τις μεταγραφές τους. Ακόμη και έτσι, όμως, τα πράγματα έχουν φτάσει στα όριά τους, υποστηρίζουν οι FT.
Στη Βρετανία, η BSkyB και η Setanta συμφώνησαν πρόσφατα να καταβάλλουν αύξηση 4% στο αντίτιμο για τα δικαιώματα μετάδοσης της Πρεμιέρ Λιγκ. Εάν, όμως, λάβει κανείς υπ’ όψιν την πιθανότητα χρεοκοπίας της Setanta, η δυναμική ανατίμησης των μελλοντικών δικαιωμάτων θα υποχωρήσει –και μαζί μ’ αυτή και οι τιμές.
Σε αυτή την περίπτωση, η απόδοση 500% της επένδυσης που έκανε η Manchester United στον Ρονάλντο –μετά από στάθμιση του πληθωρισμού– ή η απόδοση 700% που κατέγραψε η AC Milan από τον Κακά θα αποτελούν γλυκιές αναμνήσεις.
Πηγή: The Financial Times