Η φυσική άσκηση, η εκπαίδευση, το κόψιμο του τσιγάρου και η κοινωνική δραστηριότητα αποτελούν τέσσερις σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς νου για τους ηλικιωμένους, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.
Αν και άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι γενετικοί παράγοντες (τα γονίδια) παίζουν ρόλο στο κατά πόσο οι άνθρωποι θα εμφανίσουν γεροντική άνοια, η νέα έρευνα - υπό την Αλεξάνδρα Φιόκο του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας- αποκαλύπτει πρακτικούς τρόπους για να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση οι νοητικές λειτουργίες και η μνήμη των ηλικιωμένων.
Ειδικότερα, αναλύθηκαν επί μια οκταετία οι νοητικές ικανότητες 2.500 ατόμων ηλικίας 70 έως 79 ετών. Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους εμφάνισαν φυσιολογική μείωση των νοητικών λειτουργιών τους λόγω ηλικίας, το 16% σημαντική μείωση, αλλά το 30% δεν εμφάνισε καμία αλλαγή. Μερικά μάλιστα άτομα, σύμφωνα με τα τεστ, σημείωσαν ακόμα και βελτίωση από τα 70 στα 79 χρόνια τους!
Η έρευνα επικεντρώθηκε, στη συνέχεια, στους παράγοντες εκείνους που μπορεί να δικαιολογήσουν αυτές τις αποκλίσεις μεταξύ των ανθρώπων. Κατ' αρχήν επιβεβαίωσε αυτό που είναι ήδη γνωστό από προηγούμενες έρευνες, ότι η σωματική άσκηση προστατεύει σημαντικά τον εγκέφαλο από την εμφάνιση νοητικών διαταραχών.
Όπως διαπιστώθηκε και στη νέα μελέτη, τα άτομα που ασκούνται μέτρια έως έντονα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, είναι 30% πιθανότερο να κρατήσουν σε καλή κατάσταση το νου τους.
Θετική είναι και η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου. Όσοι έχουν τελειώσει τουλάχιστον τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είναι τουλάχιστον τρεις φορές πιο πιθανό να διατηρήσουν τις νοητικές ικανότητές τους. Για υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, οι πιθανότητες μεγαλώνουν.
Διαπιστώθηκε επίσης συσχέτιση ανάμεσα στο κάπνισμα και στην έκπτωση των νοητικών λειτουργιών στην τρίτη ηλικία. Οι μη καπνιστές έχουν περίπου διπλάσια πιθανότητα να κρατήσουν το γρήγορο και υγιές μυαλό τους σε σχέση με τους καπνιστές.
Τέλος, η ενεργή κοινωνική ζωή κάνει καλό στο μυαλό. Όσοι ηλικιωμένοι άνθρωποι συνεχίσουν να εργάζονται, να συζούν με κάποιον, να έχουν φίλους ή να δραστηριοποιούνται κοινωνικά (π.χ. κάνοντας εθελοντικό-κοινωνικό έργο), έχουν 24% περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν υγιή το νου τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ