Με εξαφάνιση έως το τέλος του αιώνα απειλούνται οι κοραλλιογενείς ύφαλοι εξαιτίας της οξίνισης των θαλασσών και της ανόδου της θερμοκρασίας των υδάτων που προκαλούν οι εκπομπές CO2.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που ανακοίνωσαν χθες οι ειδικοί επιστήμονες στη διάρκεια συνεδρίου στο Λονδίνο, έως το 2050 τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα ανέρχονται στα 450 μέρη, γεγονός που προαναγγέλλει τον αφανισμό των θαλάσσιων υφάλων εντός των επόμενων δεκαετιών.
Η θάλασσα απορροφά μεγάλες ποσότητες CO2 που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της καύσης των ορυκτών καυσίμων. Το αποτέλεσμα απορρόφησης υπερβολικά μεγάλων ποσοτήτων είναι η οξίνιση των υδάτων, η οποία παρεμποδίζει τη διαδικασία της ασβεστοποίησης, μέσω της οποίας δημιουργούνται τα κελύφη των θαλάσσιων οργανισμών και οικοδομούνται οι ύφαλοι.
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι παίζουν ζωτικό ρόλο στη θαλάσσια ζωή, καθώς παρέχουν καταφύγιο σε μια ένα μεγάλο εύρος θαλάσσιων οργανισμών. Επιπλέον, προστατεύουν τις ακτές, εξασφαλίζουν την επιβίωση εκατομμυρίων ανθρώπων, είναι πόλος έλξης για τους τουρίστες και αποτελούν πλούσια πηγή πληροφοριών για την ανακάλυψη θεραπειών του καρκίνου και άλλων ασθενειών.