Κοινά κύτταρα, που «αναπρογραμματίζονται» για να δρουν σαν εμβρυικά βλαστοκύτταρα, μπορεί στο μέλλον να αποκαθιστούν βλάβες που προκαλεί το έμφραγμα ή άλλη καρδιοπάθεια. Η μέθοδος αυτή είναι προς το παρόν σε εργαστηριακό στάδιο και εφαρμόζεται με επιτυχία στις καρδιές ποντικιών.
Ο κύριος στόχος των ερευνητών που εξελίσσουν τη μέθοδο είναι στο μέλλον οι ασθενείς με σοβαρές καρδιοπάθειες να θεραπεύονται με δικά τους κύτταρα, χωρίς να απαιτείται η μεταμόσχευση μιας ξένης καρδιάς.
Η ανακάλυψη έγινε από εργαστηριακά πειράματα αμερικανών ερευνητών υπό τον δρα Τίμοθι Νέλσον της κλινικής Mayo και η σχετική επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό “Circulation” (Κυκλοφορία), σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν «αναπρογραμματισμένα» πολυδύναμα κύτταρα (που δρουν σαν βλαστοκύτταρα), τα οποία προέρχονται από συνήθη κύτταρα, για την αποκατάσταση του ιστού και τη βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς ποντικιών που είχαν υποστεί έμφραγμα.
Πολλές επιστημονικές ομάδες σε όλο τον κόσμο δουλεύουν πάνω σε αυτό το νέο τύπο κυττάρων, στο πλαίσιο του νέου πεδίου της «αναγεννητικής ιατρικής», επειδή η νέα τεχνολογία θεωρείται ότι αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική μέθοδο για το μέλλον.
Όπως και τα κανονικά βλαστοκύτταρα, τα αναπρογραμματισμένα πολυδύναμα κύτταρα έχουν την ικανότητα να σχηματίζουν οποιοδήποτε άλλο κύτταρο του σώματος. Επειδή τα αρχικά κοινά κύτταρα προέρχονται από ιστούς ενηλίκων, η συγκεκριμένη μέθοδος έχει το πλεονέκτημα ότι παρακάμπτει το επίμαχο ηθικό πρόβλημα της χρήσης εμβρυικών βλαστοκυττάρων, που προέρχονται από έμβρυα λίγων μόλις ημερών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ