«Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση φέρει την υπογραφή του νεοσυντηρητικού ιδεολογήματος«, τονίζει σε δηλώσεις του για την οικονομική κρίση στην «Ημερησία» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.
Ο κ. Παπανδρέου κάνει επίσης λόγο για ανεξέλεγκτη συγκέντρωση πλούτου και εξουσίας, σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, στα χέρια λίγων και ισχυρών, η οποία προκαλεί σοβαρούς κινδύνους για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και τη σταθερότητα του οικονομικού και πολιτικού συστήματος.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι «αυτό που απέδειξε περίτρανα η κρίση, είναι η ισχυρή διασύνδεση μεταξύ του χρηματοοικονομικού συστήματος, της πραγματικής οικονομίας και των πολιτικών ελίτ», χαρακτηρίζοντας βασικές προτεραιότητες του νέου παγκόσμιου οικοδομήματος την ανάκτηση της αυτονομίας του πολιτικού συστήματος και την ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών πολιτικής και της οικονομικής διακυβέρνησης.
«Το διακύβευμα δεν είναι η ελευθερία των αγορών, αλλά η ελευθερία του πολίτη», υπογραμμίζει ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει επίσης πως «την επιλογή κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών να επιτρέψουν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και στα λεγόμενα golden boys να αποφεύγουν κανόνες και ρυθμίσεις, την πληρώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι φορολογούμενοι, οι απλοί επενδυτές. Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των λίγων γίνονται σήμερα δυσβάσταχτο βάρος για τους πολλούς».
Τονίζει επίσης ότι «οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις αποδεικνύονται στην καλύτερη περίπτωση άτολμες», καθώς «προσπαθούν με υλικά του χθες να απαντήσουν στις προκλήσεις και απαιτήσεις του αύριο» και προσθέτει ότι «η κρίση ανέδειξε για άλλη μια φορά την καθοριστική σημασία γνήσια προοδευτικών ηγεσιών για την ανάληψη δράσης προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος».
Επισημαίνει δε την «ανάγκη ανάληψης διεθνών πρωτοβουλιών για την θεσμική ανασυγκρότηση του παγκόσμιου συστήματος διακυβέρνησης. Με τη δημιουργία ενός Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Οργανισμού, για την εποπτεία όλων των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων, προϊόντων, υπηρεσιών και φορέων».
«Η πρόκληση του 21ου αιώνα είναι να ευθυγραμμίσουμε το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα με τις αξίες και τις αρχές μιας δημοκρατικής, ανθρώπινης, οικολογικής και δίκαιης κοινωνίας», καταλήγει ο κ. Παπανδρέου.