Αχτίδα ελπίδας για τα αλιευτικά αποθέματα

Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2009 12:03
A- A A+

Ελπιδοφόρα μηνύματα για τους πληθυσμούς των ψαριών που απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της υπεραλίευσης φέρνει νέα διεθνής έρευνα, η οποία διεξήχθη με συνεργασία θαλάσσιων βιολόγων και οικολόγων. Σύμφωνα με την έρευνα, φαίνεται να αποδίδουν τα μέτρα κατά της υπεραλίευσης και πολλά θαλάσσια οικοσυστήματα δείχνουν σημάδια ανάκαμψης.

Μεταξύ των μέτρων εντάσσονται οι ποσοστώσεις, οι ζώνες απαγόρευσης, η νομοθεσία για τα δίχτυα, αν και στην έκθεση των ερευνητών επισημαίνεται η αναγκαιότητα πρόσθετων μέτρων προκειμένου να αποκατασταθεί η σοβαρή ζημιά που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στην πλειονότητα των αλιευτικών περιοχών παρατηρείται μείωση των πληθυσμών, ενώ σε πολλές περιοχές δεν εφαρμόζονται οι κατάλληλοι μηχανισμοί διαχείρισης της αλιείας.

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 21 ειδικών και επικεφαλής τον καναδό θαλάσσιο βιολόγο Μπόρις Γουόρμ από το Πανεπιστήμιο Νταλουζί, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, εξετάζει τα θαλάσσια οικοσυστήματα στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία.

Η μελέτη αναφέρει ότι το 63% των πληθυσμών ψαριών χρειάζονται περαιτέρω μέτρα ενίσχυσης προκειμένου να μην καταρρεύσουν πλήρως στο μέλλον. Το αισιόδοξο μήνυμα που εκπέμπει, ωστόσο, είναι ότι «οι θάλασσές μας δεν είναι ακόμη μια χαμένη υπόθεση».

Στις πέντε από τις δέκα συνολικά περιοχές αλιείας που εξέτασε η νέα μελέτη, διαπιστώθηκε ότι μείωση του βαθμού εκμετάλλευσης και εμπορικής αξιοποίησης, γεγονός που σημαίνει ότι μειώθηκε το ποσοστό των ψαριών που αλιεύονται σε σχέση με το σύνολο του πληθυσμού που ζει στην περιοχή.

Σημαντική βελτίωση παρατηρείται στα ύδατα της Ισλανδίας, της νότιας Αυστραλίας, του Καναδά και της Καλιφόρνιας. Αντίθετα, υπερβολική εξακολουθεί να είναι η υπεραλίευση στη Βόρεια και τη Βαλτική θάλασσα, καθώς και στο Βισκαϊκό κόλπο, δυτικά της Ισπανίας.

«Αυτή είναι μόνο η αρχή», υποστηρίζουν οι επιστήμονες, οι οποίοι φαίνονται, ωστόσο, αισιόδοξοι ότι η καταστροφική και μη βιώσιμη αλιεία μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο εφόσον οι κυβερνήσεις συνεχίσουν την προσπάθεια.

Πηγή: ΑΠΕ, γαλλικό πρακτορείο, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή