Οι καταστροφικές πυρκαγιές εξακολουθούν να απασχολούν τα διεθνή ΜΜΕ. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι αντιδράσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και η έκταση της καταστροφής.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Guardian, «η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει θύελλα αντιδράσεων για το χειρισμό των πυρκαγιών». «Αφού συμπληρώθηκαν σχεδόν δύο χρόνια από μερικές από τις χειρότερες φωτιές στη χώρα, που άφησαν δεκάδες ανθρώπους νεκρούς, πολλοί Έλληνες αναρωτιούνταν πώς μία μόνο φωτιά σε προάστιο στα περίχωρα της πρωτεύουσας ήταν δυνατόν να εξαπλωθεί με τέτοια φαινομενική ευκολία και να προκαλέσει τέτοια καταστροφή».
Οι βρετανικοί Times, αναφέρουν σήμερα ότι οι φλόγες εξακολουθούσαν χθες να κατακαίουν πευκοδάση και χαμηλή βλάστηση, «καθώς τα μάχιμα ΜΜΕ της Ελλάδας εξαπέλυαν κατηγορίες προς την κυβέρνηση ότι δεν είχε αποτελεσματικό σχέδιο δράσης για τις φωτιές». Όπως επισημαίνεται, «οι κατηγορίες επικεντρώνονται στο γιατί η πυροσβεστική δεν έδρασε αμέσως μόλις η πρώτη φωτιά ξέσπασε στο Μαραθώνα αργά την Παρασκευή».
«Οι άνεμοι που υποχωρούσαν χθες βοήθησαν του πυροσβέστες να πολεμήσουν τις φωτιές που σάρωσαν προάστια της Αθήνας, αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους να φύγουν και τοποθετώντας την κυβέρνηση σε θέση άμυνας εν όψει των αναμενόμενων πρόωρων εκλογών», αναφέρει η Independent.
«Με τη βοήθεια μίας τεράστιας πολυεθνικής προσπάθειας τέθηκαν υπό έλεγχο οι φωτιές που απείλησαν την Αθήνα, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα χρειαστούν ολόκληρες γενιές για να αναγεννηθούν τα δάση γύρω από την πρωτεύουσα», σύμφωνα με την Daily Telegraph.
Oι Financial Times επισημαίνουν ότι «τα περισσότερα σπίτια στην Ελλάδα δεν είναι ασφαλισμένα για φωτιά – τα ασφάλιστρα στη χώρα φτάνουν μόλις το 5% του ΑΕΠ, πολύ μικρότερο ποσοστό από την υπόλοιπη ευρωζώνη. Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα αποζημιώσεις για τους πυρόπληκτους… Το 2007 οι πυρόπληκτοι, που ήταν κυρίως επαρχιώτες, έλαβαν 3.000 αποζημίωση για την καταστροφή της περιουσίας τους. Αυτή τη φορά, οι εύποροι Αθηναίοι και άλλοι Έλληνες των οποίων οι ιδιοκτησίες στα προάστια και τα εξοχικά σπίτια καταστράφηκαν, δύσκολα να κατευναστούν με τέτοιες πληρωμές».
« “Δεν υπάρχει πια ενεργό μέτωπο στη περιοχή της Αθήνας” σύμφωνα με εκπρόσωπο της πυροσβεστικής. Διακόσιες χιλιάδες στρέμματα χάθηκαν ήδη στις φλόγες, την ώρα που οι φωτιές συνεχίζουν να καίνε σε άλλες περιοχές της Ελλάδας», αναφέρει η γαλλική Liberation.
«Εκατοντάδες Έλληνες πυροσβέστες, με τη βοήθεια διεθνών εναέριων ενισχύσεων, κατάφεραν τη Δευτέρα να σταματήσουν τις φωτιές που κατακαίουν από την Παρασκευή την περιοχή της Αθήνας», σύμφωνα με τη Figaro.
Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το διεθνές δίκτυο CNN, «είναι η χειρότερη καταστροφή στην Ελλάδα από το 2007, όταν οι πυρκαγιές είχαν σκοτώσει 65 ανθρώπους και είχαν κάψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους».