H Eυρωπαϊκή Ένωση τροποποιεί και εναρμονίζει πλήρως τις ελάχιστες απαιτήσεις που αφορούν ιατρικά δεδομένα για την έκδοση ευρωπαϊκής άδειας οδήγησης.
Με δύο νέες οδηγίες, την 2009/112/ΕΚ και 2009/113/ΕΚ που μόλις δημοσιεύθηκαν, τροποποιεί προηγούμενες οδηγίες για το ίδιο θέμα, επιδιώκοντας κυρίως να βελτιώσει την ασφάλεια και την ελεύθερη κυκλοφορία στα κράτη-μέλη της.
Οι τροποποιήσεις αφορούν τις ιατρικές προδιαγραφές, για την οπτική ικανότητα, το διαβήτη και την επιληψία, τα δεδομένα των οποίων, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σχετικό κείμενο επηρεάζουν τη φυσική κατάσταση για οδήγηση και πρέπει να εξετάζονται.
Μεταξύ άλλων, στην οδηγία, 2009/ 113, που τροποποιεί την οδηγία 2006/126 για την άδεια οδήγησης αναφέρεται ότι:
* Οπτική ικανότητα: Κάθε υποψήφιος για τη χορήγηση άδειας οδήγησης υποβάλλεται σε ενδεδειγμένες εξετάσεις, ώστε να διασφαλίζεται ότι διαθέτει επαρκή οπτική οξύτητα, για την οδήγηση μηχανοκίνητων οχημάτων.
Στην περίπτωση βάσιμων αμφιβολιών, σχετικά με την επάρκεια όρασης του υποψήφιου, ο τελευταίος εξετάζεται από αρμόδια ιατρική αρχή. Κατά την εξέταση αυτή παρέχεται ιδιαίτερη προσοχή, στην οπτική οξύτητα, στο οπτικό πεδίο, στην όραση σε ημίφως, στην ευαισθησία σε θάμβος, στη διπλωπία και σε άλλες οπτικές παραμέτρους, που μπορεί να είναι σημαντικές για την ασφαλή οδήγηση.
* Σακχαρώδης διαβήτης: Μπορεί να χορηγείται άδεια οδήγησης σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, η να ανανεώνεται η άδεια οδήγησης. Ωστόσο, εφόσον τα άτομα αυτά τελούν υπό φαρμακευτική αγωγή είναι αναγκαία η σχετική γνωμάτευση εξουσιοδοτημένου ιατρού και η κατάλληλη για την κάθε περίπτωση τακτική ιατρική τους εξέταση, αλλά σε χρόνο, που δεν πρέπει να υπερβαίνει την πενταετία.
* Επιληψία: Ως επιληψία ορίζεται η εκδήλωση δύο η περισσότερων επιληπτικών κρίσεων σε χρονικό διάστημα μικρότερο από πενταετία. Η Επιτροπή επισημαίνει, ότι οι επιληπτικές κρίσεις η άλλες, αιφνίδιες διαταραχές της κατάστασης εγρήγορσης αποτελούν σοβαρό κίνδυνο, εφόσον εκδηλωθούν σε άτομο που οδηγεί μηχανοκίνητο όχημα, και αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι σε άτομο που έχει παρουσιάσει κάποια αρχική, η μεμονωμένη κρίση απώλειας συνείδησης πρέπει να συνιστάται να μην οδηγεί. Απαιτείται έκθεση ειδικού, όπου αναφέρεται το χρονικό διάστημα απαγόρευσης της οδήγησης, και η συνέχεια που πρέπει να δοθεί.