¶γνωστο απόσπασμα του αρχαιότερου αντιτύπου της Βίβλου έφερε στο φως Έλληνας φοιτητής που κάνει το διδακτορικό του στη Βρετανία, ο οποίος συμμετείχε σε πρόγραμμα ψηφιοποίησης του Σιναϊτικού Κώδικα από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη.
Ο Σιναϊτικός Κώδικας (Codex Sinaiticus), ο οποίος χρονολογείται στα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ. θεωρείται ένα από τα πολυτιμότερα χειρόγραφα στον κόσμο, καθώς περιλαμβάνει σε κωδικοποιημένη γραφή (κεφαλαιογράμματη τετραγωνισμένη ελληνική) τα βιβλία της Καινής Διαθήκης και τμήμα των βιβλίων της Παλαιάς Διαθήκης.
Ο Νικόλας Σαρρής, ο οποίος είναι υπεύθυνος του εργαστηρίου συντήρησης βιβλίων και χειρογράφων της Ιεράς Μονής Πάτμου, αναγνώρισε αμέσως την ελληνική γραφή όταν αντίκρισε το απόσπασμα στη βιβλιοθήκη του μοναστηριού της Αγίας Αικατερίνης στην Αίγυπτο.
«Παρότι δεν είναι ο τομέας της εξειδίκευσής μου, είχα ασχοληθεί με το πρόγραμμα της ψηφιοποίησης και ο Κώδικας είχε αποτυπωθεί στη μνήμη μου. ¶ρχισα αμέσως να ελέγχω το ύψος των γραμμάτων και τις στήλες και γρήγορα συνειδητοποίησα ότι βρισκόμουν μπροστά σε ένα άγνωστο τμήμα του Κώδικα», δήλωσε από την Πάτμο ο διδακτορικός φοιτητής στην Belfast Telegraph.
Πηγές: Independent, Belfast Telegraph