Συσχέτιση μεταξύ της έλλειψης ύπνου και της εκδήλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ ανακάλυψαν οι επιστήμονες, καθώς οι αϋπνίες φαίνεται ότι ευνοούν το σχηματισμό τοξικών πρωτεϊνών επιταχύνοντας την εξέλιξη της νόσου.
Ο Ντέιβιντ Χόλτζμαν και η ομάδα του μελέτησαν την επίδραση του ύπνου στα επίπεδα της β-αμυλοειδούς πρωτεΐνης σε ποντίκια και ανθρώπους. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη οδηγεί στο σχηματισμό πλακών αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, οι οποίες θεωρούνται από πολλούς υπεύθυνες για την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.
Η ομάδα των επιστημόνων ανακάλυψε ότι τα επίπεδα της πρωτεΐνης ήταν υψηλότερα όταν τα ποντίκια ήταν ξύπνια σε σύγκριση με όταν κοιμούνταν. Επίσης, διαπιστώθηκε η επίδραση της έλλειψης ύπνου στο σχηματισμό των πλακών: όταν τα ποντίκια αναγκάζονταν να μείνουν ξύπνια για 20 ώρες την ημέρα, αναπτύσσονταν περισσότερες πλάκες στον εγκέφαλό τους.
Στη συνέχεια, ο Χόλτζμαν χορήγησε στα ποντίκια το φάρμακο Almorexant κατά των αϋπνιών προκειμένου να κοιμηθούν, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της τοξικής πρωτεΐνης. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των επιστημόνων, οι περισσότερες ώρες ύπνου περιορίζουν τον σχηματισμό των πλακών και πιθανότατα τον αποτρέπουν.
Πηγή: NewScientist