Μέχρι σήμερα γνωρίζατε, πως ο πονοκέφαλος είναι ένας. Το κεφάλι σας πάει να σπάσει, νιώθετε ζαλάδες και δεν έχετε κουράγιο να κάνετε απολύτως τίποτε. Ένας Βρετανός γιατρός, όμως αποκάλυψε, πως ο πονοκέφαλος δεν είναι ένας αλλά… εννιά!
«Σήμερα ξύπνησα με πονοκέφαλο, το κεφάλι μου πάει να σπάσει», έχετε πει πολλές φορές προσπαθώντας να εξορκίσετε την πηγή του κακού, τον απίστευτα ενοχλητικό πονοκέφαλο, που σας έχει αποσυντονίσει εντελώς. Με ένα παυσίπονο και λίγη ξεκούραση, συνήθως τα έντονα συμπτώματα υποχωρούν και εσείς ξενοιάζετε μέχρι τον… επόμενο πονοκέφαλο!
Ωστόσο, αν αναφέρατε στο δρ. Σέιναχαν, πως υποφέρατε από πονοκέφαλο, δεν θα ξεμπερδεύατε τόσο εύκολα. Σύμφωνα λοιπόν με τον Βρετανό γιατρό, ο πονοκέφαλος διακρίνεται σε… εννέα διαφορετικά είδη που, ενώ διαφέρουν ως προς την αιτία τους, ωστόσο μοιάζουν στο αποτέλεσμά τους!
Κοντά στα δύο δισ. ευρώ ετησίως «κοστίζει» ο πονοκέφαλος!
Σε πρόσφατο δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian», ο δρ. Σέιναχαν, ανέλυσε διεξοδικά τα 9 διαφορετικά είδη πονοκεφάλου, προκειμένου να βοηθήσει τους πάσχοντες να εντοπίσουν την πηγή του δικού τους πόνου καθώς, όπως αποκαλύφθηκε, «πονοκέφαλο» προκαλεί και στην παγκόσμια οικονομία ο πόνος του κεφαλιού, εξαιτίας του οποίου χάνονται κάθε χρόνο λόγω ασθένειας 1,8 δις ευρώ σε ώρες εργασίας…
Έτσι λοιπόν, ο δρ. Σέιναχαν, μίλησε για τα ακόλουθα είδη:
- Πονοκέφαλος της έντασης: είναι η πίεση ή το «σφίξιμο» στο κεφάλι, όταν πλησιάζει το deadline και πρέπει να παραδοθεί μια εργασία, που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Η έρευνα υποστηρίζει, πως αυτός ο πονοκέφαλος μπορεί να διαρκέσει από μισή ώρα έως.. μία εβδομάδα (αν η κατάσταση είναι ιδιαίτερα πιεστική) και πως από αυτόν υποφέρει περίπου το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού κάθε μέρα…
-Ισταμινική κεφαλαλγία: είναι ένας περίεργος πονοκέφαλος. Ο πόνος επικεντρώνεται στη μία πλευρά του προσώπου ή γύρω από τα μάτια. Διαρκεί από μισή έως 4 ώρες και πολλές φορές συνοδεύεται από κοκκίνισμα των ματιών, δάκρυα και καταρροή. Λέγεται, πως αποτελεί ένα από τα χειρότερα-και πιο επώδυνα-είδη πονοκεφάλου και ονομάζεται και «πονοκέφαλος αυτοκτονίας» καθώς πολλοί πάσχοντες οδηγήθηκαν σε αυτοκτονία μη μπορώντας να αντέξουν τη χρόνια
-Hangover: ή αλλιώς ο «πονοκέφαλος της επόμενης μέρας». Οι μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, διευρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου και αλλάζουν την επίδραση της σεροτονίνης στις νευρικές απολήξεις. Αποτέλεσμα: μια άνευ προηγουμένου ημικρανία…
-Πονοκέφαλος από υπερβολική χρήση φαρμάκων: μην παίρνετε συχνά παυσίπονα για τον πονοκέφαλο, γιατί κινδυνεύετε να πάθετε… πονοκέφαλο, αναφέρει ο δρ. Σέιναχαν. Και εξηγεί: η μακρόχρονη και ιδιαίτερη συχνή λήψη φαρμάκων, όπως τα παυσίπονα, ενδέχεται αν έχει αντίθετα αποτελέσματα στον πονοκέφαλο, δηλαδή αντί να τον ανακουφίσουν, μπορεί να τον επιτείνουν…
-Ημικρανία: οι γιατροί τονίζουν τη σπουδαιότητά της, αναφέροντας, πως η ημικρανία κατατάσσεται στις σοβαρές παθήσεις, όπως η τετραπληγία, η ψύχωση και η άνοια, που μπορούν να θέσουν έναν ασθενή «εκτός μάχης»… Προκαλεί ανυπόφορους πόνους, που επικεντρώνονται σε μία πλευρά του κεφαλιού και μπορεί να διαρκέσει πάνω από 4 συνεχόμενες ώρες…
-Υπαραχνοειδής αιμορραγία: ο πόνος είναι οξύς και ξαφνικός και μοιάζει σαν να μας έχουν χτυπήσει με ένα ρόπαλο στο κεφάλι. Ενδεχομένως, προκαλείται από τη ρήξη ενός ανευρύσματος στη βάση του εγκεφάλου και πάντα χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση προκειμένου να μην οδηγήσει σε κάτι σοβαρότερο.
-Μηνιγγίτιδα: αποτελεί ένα εξαιρετικά σοβαρό είδος πονοκεφάλου που εκδηλώνεται λόγω μηνιγγίτιδας με υψηλό πυρετό, ακαμψία του αυχένα και ενδεχομένως και κάποια εξανθήματα. Ο συνδυασμός αυτών των συμπτωμάτων, θα πρέπει να οδηγήσει αμέσως τον πάσχοντα σε νοσοκομείο για την κατάλληλη αντιμετώπιση και περίθαλψη.
-Κροταφική αρτηρίτιδα: κυρίως πλήττει ανθρώπους άνω των 50 ετών. Προκαλείται κυρίως από κάποια φλεγμονή της αρτηρίας στον κρόταφο και αντιμετωπίζεται με στεροειδή. Αν ο πάσχων υποβαθμίσει την σοβαρότητά της μπορεί ενδεχομένως να οδηγηθεί σε σταδιακή τύφλωση.
-Εγκεφαλικός όγκος: ένα ιδιαίτερα μικρό ποσοστό εγκεφαλικών όγκων (λιγότεροι του 4%) ενδέχεται να προκαλέσουν έντονο πονοκέφαλο. Η ύπαρξή τους μέσα στον εγκέφαλο, μπορεί να προκαλέσει έντονο πονοκέφαλο ή ναυτία. Σε συνδυασμό με άλλα ανησυχητικά συμπτώματα, όπως η απότομη απώλεια βάρους, οι κρίσεις επιληψίας και οι αλλαγές σε συμπεριφορά και προσωπικότητα, πρέπει να οδηγήσουν τον πάσχοντα στο κοντινότερο νοσοκομείο για να εντοπιστεί το πρόβλημα με τη βοήθεια μαγνητικής τομογραφίας.
Πηγή: The Guardian