Ο καρκίνος μπορεί να περάσει από τη μητέρα στο έμβρυο

Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2009 11:29
A- A A+

Μια έγκυος γυναίκα είναι δυνατό να μεταδώσει τον καρκίνο στο έμβρυο, υποστηρίζουν Βρετανοί και Ιάπωνες επιστήμονες. Μία 28χρονη Γιαπωνέζα πέρασε αποδεδειγμένα τα καρκινικά της κύτταρα (έπασχε από λευχαιμία) στο αγέννητο παιδί της.

Η μητέρα έχει πλέον πεθάνει, ενώ ο καρκίνος της τρίχρονης πλέον κόρης βρίσκεται σε ύφεση. Οι επιστήμονες του βρετανικού Ινστιτούτου Ερευνών του Καρκίνου, που έκαναν την ανάλυση της περίπτωσης, πιστεύουν ότι τα καρκινικά κύτταρα πέρασαν μέσω του πλακούντα στο έμβρυο και μετά εγκαταστάθηκαν στο κυκλοφορικό σύστημα του παιδιού.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια εξελιγμένη τεχνική γενετικών αποτυπωμάτων για να βεβαιώσουν ότι τα καρκινικά κύτταρα της μητέρας και της κόρης είχαν κοινή προέλευση.

Επί 100 σχεδόν χρόνια αποτελούσε αίνιγμα για τους επιστήμονες εάν και πώς μια μητέρα μπορεί να μολύνει το παιδί της με καρκίνο. Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται πλέον με βεβαιότητα ότι ένας καρκίνος μεταβιβάζεται μέσα στην μήτρα, αν και έχουν αναφερθεί διεθνώς άλλες 20 περιπτώσεις περίπου, όπου οι μητέρες μοιράζονται τον ίδιου τύπου καρκίνο με τα νεογέννητά τους (συνήθως λευχαιμία ή μελάνωμα).

Θεωρητικά το ανοσοποιητικό σύστημα του εμβρύου θα έπρεπε να εμποδίσει τη διείσδυση των καρκινικών κυττάρων της μητέρας ή να τα καταστρέψει αν εισέλθουν, αλλά, όπως φαίνεται, σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό δεν καθίσταται δυνατό.

Σύμφωνα με τη νέα βρετανική έρευνα, σε ορισμένες περιπτώσεις τα καρκινικά κύτταρα "αποκρύπτουν" την μοριακή ταυτότητά τους κι έτσι ουσιαστικά καθίστανται αόρατα στο ανοσοποιητικό σύστημα του εμβρύου. Οι επιστήμονες υπογράμμισαν πάντως ότι τέτοια περιστατικά είναι εξαιρετικά σπάνια και ότι οι πιθανότητες μια έγκυος με καρκίνο να τον περάσει στο παιδί της, είναι πολύ μικρές.

Η σχετική έρευνα, υπό τον καθηγητή Μελ Γκριβς, παρουσιάστηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC και το βρετανικό Τύπο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή