Η πτώση του «βασιλιά των ειδήσεων»

Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009 21:47
UPD:23:37

A- A A+

To 1989 δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς το CNN, το πρώτο παγκόσμιο κανάλι που μετέδωσε εικόνες από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και τις διαδηλώσεις στην πλατεία Τιεν Ανμέν. Ο πόλεμος του Κόλπου χαράχθηκε στη μνήμη μας για τις 16 ώρες των πρώτων βομβαρδισμών, στις 17 Ιανουαρίου 1991, όταν ο Πίτερ Αρνέτ μετέδιδε «ζωντανά» από τη Βαγδάτη.

Τριάντα χρόνια μετά τη γέννησή του, όμως, εγκαταλελειμμένο από τον ιδρυτή του Τεντ Τέρνερ και απορροφημένο από τον όμιλο Time Warner, το κανάλι που υπερηφανεύεται ότι μεταδίδει ειδήσεις 24 ώρες το 24ωρο αποτελεί πια σκιά του εαυτού του.

Όπως γράφει ο ανταποκριτής της «La Repubblica» στη Νέα Υόρκη, τον μήνα αυτό το CNN έπεσε στην τέταρτη και τελευταία θέση των ενημερωτικών καλωδιακών καναλιών κατά την ώρα αιχμής (prime time), που είναι αποφασιστικής σημασίας για τις διαφημίσεις. Η θεαματικότητά του έχει σπάσει όλα τα αρνητικά ρεκόρ και βρίσκεται κάτω από το 22% του 2007.

Ολοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην αυξανόμενη πολιτικο-ιδεολογική πόλωση των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης. Ο αδιαμφισβήτητος νικητής αυτής της πόλωσης είναι το Fox News του Ρούπερτ Μέρντοκ. Πρόκειται όμως πράγματι για ένα ενημερωτικό κανάλι; Το Fox είναι ένα στρατευμένο κανάλι, τοποθετημένο σαφέστατα στα δεξιά. Οι παρουσιαστές του (με γνωστότερους τους Γκλεν Μπεκ και Μπιλ Ο'Ρίλι) και οι παρουσιάστριές του (με πιο γνωστή την Γκρέτα ΒανΣάστερεν) καταβάλλουν όλες τις δυνατές προσπάθειες για να ξεσηκώσουν την κοινή γνώμη εναντίον του Ομπάμα. Από το Fox ξεκίνησε αυτό το καλοκαίρι η δηλητηριώδης εκστρατεία για την «κρατική ευθανασία» των ηλικιωμένων στην οποία υποτίθεται ότι θα οδηγήσουν οι μεταρρυθμίσεις του συστήματος υγείας.

Οι pop-con (popular-conservative, λαϊκοί-συντηρητικοί) του Fox είναι εκείνοι που οργάνωσαν τον περασμένο μήνα στην Ουάσινγκτον τη μεγάλη διαδήλωση κατά των φόρων. Κι όταν ο Ομπάμα αποφάσισε να τιμωρήσει το κανάλι απορρίπτοντας το αίτημά του να του δώσει συνέντευξη, το Fox χάλασε τον κόσμο, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως θύμα της κυβέρνησης.

Κάπως έτσι το απογευματινό δελτίο ειδήσεων, που παρουσιάζει ο Σέπαρντ Σμιθ, έφτασε τους 456.000 θεατές στην ηλικιακή κατηγορία των 25 ως 54 ετών, που θεωρείται ότι επηρεάζεται περισσότερο στις αγορές του από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις. Την ίδια ώρα, ο Λου Ντομπς του CNN δεν ξεπερνούσε τους 162.000 θεατές.

Στη δεύτερη θέση μετά το Fox έχει βρεθεί ο αριστερός δίδυμος-ανταγωνιστής του, το Msnbc, που γεννήθηκε στην πλάτη του NBC. Αρχικά, το κανάλι αυτό δεν είχε κανέναν ιδεολογικό προσανατολισμό. Αλλωστε ανήκει στην εταιρεία General Electric, που όπως όλοι οι αμερικανικοί βιομηχανικοί κολοσσοί δεν έχει «χρώμα». Το Msnbc κατάλαβε όμως πολύ πιο γρήγορα από το CNN ότι η νέα εποχή κατανάλωσης ειδήσεων έχει σημαδευτεί από τη «βαλκανοποίηση» της πολιτικής και έσπευσε να καταλάβει τον χώρο της αγοράς που είχε μείνει κενός στα αριστερά. Με τον Κρις Μάθιους, οικοδεσπότη της εκπομπής Hardball, και με την ταλαντούχα Ρέιτσελ Μάντοου, το Msnbc έγινε ο αριστερός καθρέφτης του Fox: χλευάζει τα λαϊκιστικά κηρύγματα της ρεπουμπλικανικής αντιπολίτευσης και σφυροκοπά τα λόμπι που βρίσκονται πίσω από την εκστρατεία κατά της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας.

Οποιος υποστηρίζει λοιπόν τον Ομπάμα μπορεί να χαλαρώσει το βράδυ μπροστά στο Msnbc και να ακούσει όλες τις πτυχές της συνωμοσίας κατά του προέδρου.

Πρόκειται για τον θρίαμβο του τηλεοπτικού μοντέλου που έχουν διαλέξει οι Αμερικανοί και αποσκοπεί στην επιβεβαίωση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεών τους. Το CNN έρχεται πλέον στην επικαιρότητα μόνο όταν κάνει γκάφες. Όπως όταν μετέδωσε κατ' αποκλειστικότητα την τρομοκρατική επίθεση στον ποταμό Πότομακ στις 11 Σεπτεμβρίου (στην πραγματικότητα επρόκειτο για άσκηση της ακτοφυλακής) ή όταν ασχολήθηκε για ώρες με το Balloon Boy, το παιδί που υποτίθεται ότι χάθηκε με το αερόστατο, για να αποδειχθεί ότι ήταν ένα διαφημιστικό κόλπο του πατέρα του.

Η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία και για τον υπόλοιπο πλανήτη, καθώς το Fox και το Msnbc είναι πολύ αμερικανοκεντρικά και επενδύουν ελάχιστα στις διεθνείς ειδήσεις. Οποιος ενδιαφέρεται για τις τελευταίες θα πρέπει να καταφύγει στο Αλ-Τζαζίρα.

Πηγή: La Repubblica, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς